Zabrinutost zbog napada grupe demobiliziranih boraca na ekipu BHT1

Fena
Zabrinutost zbog napada grupe demobiliziranih boraca na ekipu BHT1
Upravni odbor Udruženja BH novinari izražava zabrinutost zbog napada i prijetnji ekipi BHT1, koja je jučer napadnuta tokom praćenja protesta demobiliziranih boraca u Tuzli i blokade saobraćaja na Šićkoj petlji na izlazu iz tog grada.

Kako se navodi u saopćenju Udruženja, jedan dio demobiliziranih boraca je verbalno vrijeđao reportera Marka Divkovića i kamermana BHT1 Enesa Muratovića, prijetili im razbijanjem opreme i naguravali se s njima, pokušavajući spriječiti snimanje. 

Nakon tog incidenta, dio novinara je napustio mjesto protesta, solidarišući se sa ekipom BHT1 i odbijajući snimati osobe koje ne poštuju elementarne medijske slobode niti pravo novinara na siguran i dostojanstven rad.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako protesti demobiliziranih boraca, njihovi napori na traženju pravde i normalnih uvjeta za život, ne bi doprli do javnosti da nije bilo novinara, snimatelja i fotoreportera koji su jučer i tokom cijele noći predano radili i snimali izjave o zahtjevima boračkih organizacija, pratili što se događa na mjestima protesta i u institucijama odgovornim za rješavanje problema demobiliziranih boraca.

Zbog toga je neprihvatljivo da, u traženju vlastitih prava, demobilizirani borci sami ugrožavaju prava novinara i novinarskih ekipa, te dovode u pitanje njihovu sigurnost i slobodan rad.    

U tom kontekstu, Upravni odbor BH novinara zahtijeva od boračkih organizacija i vođa protesta u Tuzli javno izvinjenje ekipi BHT1 zbog nasilničkog ponašanja jednog broja njihovih kolega, te traži stvaranje normalnih uvjeta za rad novinara i medijskih ekipa na tuzlanskom području, ali i na svim drugim mjestima  širom Federacije BiH gdje se i ako se  budu organizirali protesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije