Zabrinutost evropskih ministara u posjeti BiH

Radiosarajevo.ba
Zabrinutost evropskih ministara u posjeti BiH

Članovi visoke delegacije Evropske unije, koju čine ministri vanjskih poslova Švedske, Češke i Francuske sastali su se jučer u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH. Karl Bilt, svojevremeno prvi visoki predstavnik u BiH a sada ministar vanjskih poslova Kraljevine Švedske, koja ove godine preuzima predsjedavanje Evropskom unijom, imao je imao brojne formalne i neformalne susrete sa političarima i predstavnicima bosanskohercegovačkih institucija.

Sastanku u Predsjedništvu BiH pridružile su mu se kolege iz Češke i Francuske, u sklopu diplomatskih napora zemalja Evropske unije da se novom visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku da puna podrška i ubrza integracija BiH u zajednicu evropskih zemalja.

„Zabrinuti smo zaostajanjem Bosne i Hercegovine i voljeli bismo vidjeti više konkretnih koraka učinjenih u zemlji, u parlamentu i u drugim institucijama. Svi želimo Bosnu i Hercegovinu kao članicu Evropske unije u bližoj budućnosti ali, naravno, uslovi moraju biti ispunjeni. I zato smo došli ovdje kao prijatelji, stvarno lično posvećeni, kao zabrinuti prijatelji koji bi voljeli pokrenuti stvari naprijed" - istakao je nakon sastanka u Predsjedništvu BiH ministar vanjskih poslova Češke i predstavnik Vijeća ministara Evropske unije, Karel Švarcenberg.

Nakon jednosatnog razgovora iza zatvorenih vrata, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je kako je ova posjeta prijateljsko ohrabrenje na putu ka evropskim integracijama i istakao:

„Bosna i Hercegovina se u narednih nekoliko mjeseci ili, bolje rečeno, tokom ove godine nalazi na prekretnici kada je pitanju ostvarivanje ciljeva za ulazak u evroatlantske integracije. Lično mislim da u BiH imamo snage za kompromis i dogovor oko tih krupnih pitanja i da moramo, kao izabrani političari, u toku ove godine ispuniti te obaveze. Shvatio sam da imamo podršku i danas, od naša tri ugledna gosta, dakle i čitave Evropske unije."

„Evropske trojka" - ministri vanjskih poslova Švedske, Češke i Francuske su se, nakon sastanka u Predsjedništvu, zaputili u rezidenciju ambasadora Francuske u BiH. Tamo ih je čekala radna večera sa „prudskom trojkom" - predsjednicima SNSD-a, HDZ BiH i SDA.

voanews.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije