Zabranjen uvoz govedine, živine i ribe iz Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Zabranjen uvoz govedine, živine i ribe iz Hrvatske

Iz Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine FTV je obaviještena da je naša zemlja donijela zabranu na uvoz ribe, goveda i živine i proizvoda od živine iz Hrvatske u BiH.

Ove odluke donesene su u skladu s međunarodnim i domaćim standardima, a odgovor su na odluku Hrvatske o zabrani uvoza žive ribe. Kao razlog navodi se navodne bolesti kod naših riba.

U državnom Uredu za veterinarstvo tu odluku smatraju neosnovanom, jer u BiH nema bolesti koje su drugačije u odnosu na okruženje.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Drago Nedić potvrdio je da BiH, nakon što je Hrvatska zabranila uvoz proizvoda životinjskog porijekla iz BiH, odgovorila zabranom uvoza iz ove susjedne zemlje proizvoda iz goveđeg i živinskog programa, kao i žive ribe.

Nedić je izjavio Srni da je Hrvatska u posljedna dva-tri mjeseca, osim dosadašnjih mjera zabrane uvoza koje se odnose na goveda, svinje, ovce i koze, uvela i novu zabranu uvoza žive ribe i živine, što je dovelo do situacije da se iz BiH gotovo ništa više ne može izvoziti u Hrvatsku osim termički tretiranih proizvoda poput sterilizovanog mlijeka.

On je rekao da je zvanično hrvatsko obrazloženje za uvođenje ovih zabrana uvoza da oni imaju obaveze prema Evropi i da moraju tako da postupaju.

Međutim, nije tako, kaže Nedić, jer oni tek kada postanu članica EU ne mogu postavljati bilateralne odnose nego sve ide preko Brisela, tako da izgovor da imaju obaveze prema Evropi nije korektan.

''Na ovaj način BiH je dovedena u potpuno inferioran položaj'', naglasio je Nedić.

On je naveo da proizvođači iz BiH koji su izvozili u Hrvatsku sada ne mogu da izvoze svoje proizvode, ali s obzirom da je BiH zabranila uvoz iz Hrvatske oni će imati domaće tržište na koje mogu plasirati proizvode.

''Oni treba da nadomjeste domaćim proizvodima naše tržište'', istakao je Nedić.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH rekao je da se nada da će ove mjere dovesti hrvatske državne organe u situaciju da realno sagledavaju situaciju i da prema susjedu imaju korektan odnos.

Nedić je dodao da je BiH spremna da sa Hrvatskom razgovara kao partner i susjed radi postizanja kvalitetnih rješenja.

''Mi smo od Hrvatske dovedeni u situaciju da mi skoro ništa ne možemo da uvozimo tamo, a da oni imaju najbolji i najveći izvoz prema BiH'', naglasio je Nedić.

On je dodao da BiH, kada je riječ o bolesti ludih krava ima, prema Međunarodnoj kancelariji OIA, isti status kao i Srbija i Hrvatska i većina zemalja svijeta, i da bi zbog toga i odnosi među zemljama trebalo da budu jednaki, ali Hrvatska je donijela zabranu uvoza goveđih programa iz BiH - živih goveda, mesa i proizvoda od goveđeg mesa. Potom je BiH, naveo je on, donijela istu mjeru kao što je i Hrvatska i zabtranila uvoza goveda i proizvoda od ove životinje.

"Međutim, kada je u pitanju riba, obzirom da je Hrvatska zabranila uvoz žive ribe, BiH je odgovorila istom mjerom", naveo je Nedić.

Zbog pojave atipične kuge živine na prostoru Hrvatske, BiH je zabranila uvoz živine i proizvoda od živine, tako da u ovom trenutku postoje realno iste mjere, osim kada je riječ o uvozu svinja, jer Hrvatska nema kuge i zato ima povoljniji status od BiH, zbog čega, kaže on, nije zabranjen uvoz svinja.

''Mi smo osim svinjskog i ovčijeg programa, zabranili sve ostalo. Mi smo zabranili uvoz iz Hrvatske kompletnog programa goveda, žive ribe, ali mogu proizvodi od ribe, te živinskog programa, osim termički tretiranih proizvoda, poput pašteta'', naglasio je Nedić.

On je dodao, da s druge strane, u oblasti veterinarstva BiH nema nijednog spornog pitanja sa Srbijom, jer sve što može da se uvozi iz Srbije u BiH može i iz BiH u Srbiju.

"Mu u ovom trenutku nemamo neriješenih pitanja u oblasti veterinarstva sa Srbijom", naglasio je Nedić.

Komentarišite na forumu

rtvfbih.ba/srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije