Zabrana uzgoja životinja radi krzna, tehnički stupila na snagu 1. januara

N. K.
Zabrana uzgoja životinja radi krzna, tehnički stupila na snagu 1. januara
Zabrana uzgoja životinja radi krzna, tehnički je stupila na snagu s 1. januarom ove godine, a da li će tako ostati, odlučit će Predstavnički dom na jednoj od prvih sjednica 2018. godine.

"Prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja Bosne i Hercegovine, svi uzgajivači životinja radi proizvodnje krzna trebali bi zatvoriti svoje farme do naredne sjednice Predstavničkog doma", rekla je za Radiosarajevo.ba  Maida Šabeta, u ime inicijative Koalicija bez krzna.

Naime, ova činjenica znači da farme krzna koje nastavljaju s radom do konačne odluke Parlamentarne Skupštine BiH, rade nezakonito. A ukoliko Predstavnički dom odluči produžiti rok stupanja na snagu zabrane do 2028. godine, samim tim dodatno narušava pravnu sigurnost ove zemlje, uzimajući u obzir da bi se navedeni rok produžio u vrijeme kada je isti već na snazi.

performans_krzno_rsa_002.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Jasno je da se zakoni ne mogu primjenjivati retroaktivno, osim ukoliko tekstom novog zakona nije drukčije određeno, te s tim u vezi, te kako nam je rekla, Koalicija bez krzna će u narednom periodu poduzeti sve pravne radnje, kako bi se implementirala zabrana uzgoja krznašica i time sačuvala pravna sigurnost ove zemlje.

Također, ukoliko Predstavnički dom naknadno produži rok do 2028. godine, u BiH će doći nove farme iz zemalja u kojima zabrana stupa na snagu, posebno iz Holandije i Poljske, čije su farme poznate širom Evrope kao veliki zagađivači okoliša.

Naime, zabrana uzgoja životinja radi krzna donesena je 2008. godine s prijelaznim periodom do 1. januara 2018.godine, a trenutno je u parlamentarnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kojim se, kako nam je rekla Maida Šabeta, nastoji rok zabrane produžiti za dodatnih deset godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije