Zabrana izdavanja pasoša kao jedna od sankcija za neplatiše saobraćajnih kazni?

1
I.S.
Zabrana izdavanja pasoša kao jedna od sankcija za neplatiše saobraćajnih kazni?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Prije nekoliko dana, u Sarajevu je održan sastanak Edina Forte, premijera Kantona Sarajevo, ministra saobraćaja Adnana Štete, te ministra MUP-a Admira Katice i komesara MUP-a Nusreta Selimovića. Tema je bila - sigurnost u saobraćaju u ovom kantonu.

Jedna od možda najzanimljivnijih inicijativa jeste ona koja bi uskoro trebala krenuti od Ministarstva saobraćaja KS prema Vladi Federacije BiH - donošenje Zakona o dopuni Zakona o prekršajima.

Tražili smo pojašnjenje od Vlade KS-a koji su za portal Radiosarajevo.ba naveli da se radi o inicijativi za pooštravanje kaznene politike za one koji ne plaćaju kazne.

Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu

Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu

"To bi bilo uvođenje novih zaštitnih mjera, poput: zabrane izdavanja pasoša, davanja subvencija i olakšica, koje daju općine, kantoni i Federacija, a za koje su aplicirale osobe koje imaju neplaćene saobraćajne kazne i sl", naveli su iz Vlade KS.

Pojasnili su i kako, nažalost, Vlada KS ne može na pravnom nivou odnijeti Federalnom nivou nacrt ili prijedlog Zakona o dopuni zakona o prekršajima - već samo inicijativu, te bi tako Vlada FBiH pokrenula proceduru za ovu izmjenu.

Podsjetimo, u toku je i formiranje radne grupe koja će isključivo raditi na temama vezanim za sigurnost u saobraćaju, a koju čine sve nadležne institucije.

"Policija će nastaviti sa provođenjem pojačanih aktivnosti u saobraćaju, na način da će se uključiti sve organizacione jedinice Uprave policije, što će podrazumijevati i angažman Specijalne jedinice. U toku je realizacija projekta nabavke video nadzora saobraćaja u KS u cilju provedbe Akcionog plana za prevenciju i suzbijanje krađe motornih vozila. Navedeni video nadzor bi trebao sadržavati podsistem za automatsko prepoznavanje radnji učesnika u saobraćaju, što će pod lupu Uprave policije dodatno postaviti učestale prekršioce propisa o saobraćaju, ali i druge vozače", istakao je ranije ministar Katica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije