'Zaboravljeni izbjeglički kampovi u BiH' u Berlinu

Radiosarajevo.ba
'Zaboravljeni izbjeglički kampovi u BiH' u Berlinu



U subotu je u Kući ljudskih prava u Berlinu otvorena izložba "Zaboravljeni izbjeglički kampovi u BiH", javlja agencija Fena.

Na izložbi su predstavljene fotografije i umjetničkih djela autora Seada Husića, Andyja Spyra, Philippa von Recklinghausena, Azre Arapović te fotografija koje je predstavio Arhiv Federacije BiH.

Izložba se održava u sklopu obilježavanja 100. godišnjice Merhameta i bit će otvorena do 17. februara.

"U BiH postoji puno neriješenih problema. Jedan od njih su izbjeglice koje se ne mogu vratiti u svoje domove, čak ne žele da se vrate u njih, jer znaju da su i danas na slobodi oni ljudi koji su im nanijeli bol i patnju. Često se zna desiti da ubice njihovih porodica bezbrižno žive u tim mjestima", rekao je u svom pozdravnom obraćanju, predsjednik Merhameta Njemačke Fikret Hafizović.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i ambasador BiH u Njemačkoj Edin Dilberović.

Predsjedavajuća parlamentarne grupe njemačkog Bundestaga za BiH Marie Luise Beck prisustvovala je otvaranju izložbe. Prema njenim riječima ova izložba ima za cilj da upozori javnost na nesnošljivo stanje zaboravljenih izbjeglica koje se još nalaze u privremenom smještaju, usred Evrope.  

"Niko se ne zanima za sudbine tih ljudi, a njihov položaj je rezultat neuspjeha politike BiH", kazala je Beck.

Nakon otvaranja izložbe organiziran je i okrugli sto posvećen problemima povratka u BiH. U radu okruglog stola, među ostalim, učestvovali su bivši načelnik Općine Srebrenica Abdurahman Malkić, direktor Arhiva Federacije Adamir Jerković i mnogi drugi njemački i domaći gosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije