Za vikend nestabilno vrijeme, objavljena prognoza do ponedjeljka: Upaljen žuti meteoalarm

0
Radiosarajevo.ba
Za vikend nestabilno vrijeme, objavljena prognoza do ponedjeljka: Upaljen žuti meteoalarm
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Jutros u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove preovladava magla i niska naoblaka, a u ostatku zemlje pretežno sunčano vrijeme.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica 9; Ivan Sedlo 11; Sokolac 12; Bugojno, Široki Brijeg 13; Drvar, Sarajevo 14; Bihać, Tuzla 15; Banja Luka, Livno, Zenica, Zvornik 16; Prijedor, Sanski Most 17; Bijeljina, Mostar, Trebinje 18; Gradačac 19; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 941 hPa, za 1 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Danas će u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove, veći dio dana, preovladavati magla ili niska naoblaka. U ostatku zemlje sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana. Poslije podne i dio večerni širom Bosne i na sjeveru Hercegovine se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab u Bosni zapadni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni. Dnevna temperatura od 22 do 28, na jugu do 30 °C.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

U Sarajevu sunčano. Tokom poslijepodneva porast naoblake može usloviti pljuskove i grmljavinu. Dnevna temperatura oko 26 °C.

Biometeorološka prognoza - Jutarnji sati će biti ugodniji, a sa odmicanjem dana i dodatnim porastom temperatura, opšta slika djelimično će se pogoršati. Nedostatak svježine, vrućina i sparno vrijeme uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika, izraženije tokom poslijepodneva. Ugođaj bi mogli pokvariti i poslijepodnevni pljuskovi. Poželjno je umanjiti boravak na otvorenom u toplijem dijelu dana i slojevito se odjenuti.

U petak, 9.06.2023., u Bosni djelomično vedro. U jutarnjim satima dosta niske naoblake ili magle se očekuje na sjeveru Bosne i po kotlinama u centralnim i istočnim područjima. U drugoj polovini dana širom Bosne su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. U Hercegovini će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Poslije podne lokalni pljusak je moguć na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28°C, na jugu zemlje do 30°C.

Nedim Sladić za Radiosarajevo.ba: Kakvo nas vrijeme očekuje ovog ljeta?

Nedim Sladić za Radiosarajevo.ba: Kakvo nas vrijeme očekuje ovog ljeta?

U subotu, 10.06.2023., u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno vrijeme, povremeno sa pljuskovima i slabom grmljavinom. Vjetar slab, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27°C.

U nedjelju, 11.06.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i dalje nestabilno vrijeme. Širom zemlje se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Izgledni su i obilniji pljuskovi. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24°C, na jugu zemlje do 27°C.

U ponedjeljak, 12.06.2023., u Bosni pretežno oblačno vrijeme, povremeno uz slabije lokalne pljuskove. U Hercegovini sunčanije uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24°C, na jugu zemlje do 29°C.

Upaljen je žuti meteoalarm za regije Bihać, Sarajevo, Tuzla, Foča, Banja Luka, Višegrad.

"Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.

Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće", upozoravaju iz FHMZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije