Za rekonstrukciju pruga 156 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Za rekonstrukciju pruga 156 miliona eura

Pruga na željezničkom koridoru 5c od Konjica do Čapljine ukupne dužine 100 kilometara biće obnavljana u narednih 18 mjeseci, a vrijednost projekta koji se finansira kreditom je 51,1 milion eura, pišu Nezavisne novine.

Uskoro obnova i dionice Bradina - Sarajevo

Ugovor o rekonstrukciji jučer su u Sarajevu potpisali predstavnici Bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije (BHŽJK) kao promotora projekta, "Željeznica FBiH" i austrijskih kompanija "Switelsky" i "Alpine Bau", koje su izvođači radova. Modernizacija željeznica u BiH finansira se kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke, a ukupno je za obnovu pruga od Čapljine do Konjica u FBiH i od Kostajnice kod Doboja do Jošavke kod Čelinca u RS odobreno 156 miliona eura. Ugovor s izvođačima radova za obnovu pružne dionice u RS biće potpisan danas u Banjaluci. Izradu tehničke dokumentacije finansirala je Evropska unija.

"Nakon remonta dionice od Bradine do Konjica nastavljamo revitalizaciju pruge do Čapljine, a uskoro treba da bude potpisan ugovor za dionicu od Bradine do Sarajeva. Time će najteži dio koridora biti završen i za tri godine imat ćemo prugu po evropskim standardima", kazao je Narcis Džumhur, predsjednik Uprave "Željeznica FBiH", prenose Nezavisne u utorak.

Ivan Knezović, direktor BHŽJK, najavio je da će na dijelu pruge od Konjica do Čapljine biti potpisan i ugovor za obnovu signalizacije, u što će biti utrošeno 11 miliona eura.


Kupovina modernih talgo vozova


"Na tim dionicama imat ćemo potpuno novu prugu koja će biti spremna za uvođenje modernih talgo vozova, koji će saobraćati mnogo većom brzinom od današnjih", kazao je Knezović.

Predstavnici izabranog izvođača radova istakli su da je ovo jedan od njihovih najvećih zajedničkih projekata.

"U pruge ćemo ugraditi najmoderniju tehnologiju i posao uraditi kvalitetno i na vrijeme", kazao je Andreas Brustman, direktor kompanije "Switelsky".

Roman Osterbauer, generalni direktor "Alpine Bau", rekao je da će projekt biti realiziran uz učešće kompanija iz BiH. Helmut Schreiner, direktor međunarodnog odjela austrijskog konzorcija, istakao je da ugrađena tehnologija neće imati štetan uticaj na životnu sredinu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije