Za pet dana Bosnu i Hercegovinu pogodilo osam zemljotresa

O. K.
Za pet dana Bosnu i Hercegovinu pogodilo osam zemljotresa
Foto: Google Maps / Ilustracija

Bosnu i Hercegovinu je za nekoliko dana pogodilo čak osam zemljotresa.

Prvi zemljotres koji se osjetio u našoj zemlji dogodio se u utorak, 26. novemra u 10.19 sati, a epicentar je zabilježen oko Nevesinja. Jačina zemljotresa iznosila je 5.1 stepen po Richteru, a potres se osjetio u Sarajevu, Zenici, Konjicu, Jablanicu, Goraždu...

U 10.40 sati istog dana zemlju je pogodio novi zemljotres, ovaj put jačine 3.3 po Richteru, s epicentrom 14 kilometara od Nevesinja. 

Pogledajte kakvu je štetu zemljotres nanio u Nevesinju i Ljubinju

Treći zemljotres zabilježen je u 11.08 sati, osam kilometara od Blagaja. Bio je za nijansu, srećom, slabiji i iznosio je 3 po Richteru.

Tog dana je zbog prevencije prekinuta nastava u mnogim školama na području Nevesinja, Trebinja, Bileće i drugih gradova.

Snimak iz centra Sarajeva pokazuje koliko je jako zatreslo

Četvrti zemljotres tog dana, od 10.19 sati kada je prvi zatresao tlo naše zemlje zabilježen je sedam kilometara od Ljubinja.

Bio je jačine 3,4 stepena po Richteru, a osjetio se i u Sarajevu, Trebinju, Mostaru, Neumu, Stocu... Zabilježen je u 12.58 sati.

Seizmolog Ivan Brlek tvrdi: U BiH su mogući novi potresi

Peti zemljotres zabilježen je narednog dana, 27.11 u ranim jutarnjim satima na području Nevesinja, a jačina potresa bila je 2,7 stepeni Richterove skale.

Epicentar je zabilježen na dubini od 10 kilometara.

Koliko je bio jak zemljotres u BiH: U Sarajevu pucali zidovi

Šesti zemljotres u samo 24 sata pogodio je BiH u 4.48 sati, a njegova jačina iznosila je 2,7 stepeni po Richteru. Epicentar je zabilježen u Potocima kod Mostara.

Sedmi zemljotres osjetio se u BiH 29.11, u 2.51 sati, a epicentar je zabilježen kod Stoca. Izmjerena mu je jačina od 2.8 Richtera.

Posljednji zemljotres zabilježen je jutros, a jačina novog potresa bila je 4,1 stepena po Rihteru, a epicentar je bio tri kilometra od Nevesinja, na dubini od 10 kilometara.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije