Za nastavak ekshumacija Tužilaštvo traži dva miliona maraka

BIRN - Justice Report
Za nastavak ekshumacija Tužilaštvo traži dva miliona maraka
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obznanilo je kako im je državno Ministarstvo za finansije i trezor odbacilo zahtjev za izdvajanje novca, kako su kazali, neophodnog za nastavak ekshumacija.

Iz Tužilaštva su saopćili da im je odbijen zahtjev za novac neophodan za nastavak ekshumacija iz jame Radoč kod Mostara, u kojoj se nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava ubijenih između 1992. i 1995. godine.

“Ovakav potez može ugroziti nastavak radova na ekshumaciji, što porodicama žrtava svakako nije u interesu”, tvrdi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Nadaju se kako će sredstva biti odobrena i da neće morati obustaviti ekshumacije. Kako saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Tužilaštvo BiH je tražilo 405.000 konvertibilnih maraka (KM) za nastavak ekshumacija na lokalitetu Radoča. Ekshumacije u ovoj jami započele su prošle godine.

Uz ovo, Tužilaštvo BiH je zatražilo i 95.000 KM za nastavak ekshumacija na lokalitetu Jakarina kosa, te milion maraka za sanaciju ekshumiranog područja u sarajevskom naselju Buča Potok.

Ekshumacija u Buča Potoku prekinuta je zbog nepristupačnosti terena, a bila je s ciljem traženja Srba koji su nestali u ratu. Do sada, iskopavanja na ovom lokalitetu, kako su pisali mediji, koštala su 1.200.000 KM.

Tužilaštvo BiH je već jednom, 2014. godine, tražilo pola miliona maraka za sanaciju lokacije, a sada traže dvostruko više.

Budžetska rezerva za sve institucije iznosi 599.000 KM. Budžetski zahtjevi Tužilaštva BiH za ekshumacije bili su 649.000 KM. Odobreno im je 215.000 KM.

Obrazloženje za nove zahtjeve Tužilaštvo BiH je obrazložilo porastom broja predmeta u Odjelu za ratne zločine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije