Za narušeni ugled postoje pravni 'lijekovi'

Radiosarajevo.ba
Za narušeni ugled postoje pravni 'lijekovi'

BiH ima naprednu legislativu u oblasti zaštite od klevete i sudove sposobne da vode takve slučajeve, kao i funkcionirajuće samoregulatorno tijelo za štampu i Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK).

Ovo je izjavila glasnogovornica Misije OSCE-a u BiH Mersiha Čaušević Podžić komentirajući krivičnu prijavu Udruženja novinara Republike Srpske (UNRS) protiv četiri urednika i dva novinara Federalne televizije (FTV) koje terete da su "počinili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti"

Čaušević Podžić je u izjavi za novinsku agenciju Fena dodala kako BiH ima veoma dobar regulatorni okvir koji nudi pravni lijek onima koji smatraju da im je ugled narušen, te da mogućnost pristupa ovim kombiniranim mehanizmima pomaže da se održi profesionalno ponašanje u medijima. 

"Kredibilitet bilo kojeg, kao i svih medija, zavisi od tog profesionalizma", kazala je na kraju Čaušević Podžić. 

RAK je već ranije primio prigovor UNRS-a na specijalni prilog političko-informativnog magazina "60 minuta" i centralne informativne emisije "Dnevnik 2", koji su emitovani 9. januara ove godine, a u vezi s tim počeo je s pregledanjem spornih priloga. 

UNRS je podnio krivičnu prijavu protiv urednika Informativnog programa FTV Damira Kaletovića, urednika Informativnog programa Azre Pašukan, urednika vijesti Željka Tice i urednika Intermedija FTV Bakira Hadžiomerovića, te novinara Sinana Šarića i Darjana Babića

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije