Za napad na Budmira odgovorna HDZ-ova propaganda

Radiosarajevo.ba
Za napad na Budmira odgovorna HDZ-ova propaganda

Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić i njegov zamjenik Živko Budimir zatražili su danas od MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i kantonalnog Tužilaštva da pokrenu sve potrebne aktivnosti, kako bi bili sankcionisani počinioci nedavnog napada na Budimira i poslanika te stranke u parlamentu BiH Željka Asića.

 Budimiru, koji je predsjednik Federacije BiH, prijećeno je smrću, a Asić je fizički napadnut u subotu na jednom svadbenom slavlju u Kruševu kod Mostara.

Jurišić je rekao da već određeno vrijeme postoje sistemski napadi na članove i funkcinere HSP-a, da je ovaj nedavni napad na Budimira i Asića vrhunac linča koji provode pojedini mediji, "a sve zbog kontraobavještajnog rada HDZ-a BiH i u svrhu sistemskog pretvaranja laži u istinu i diskreditovanju HSP-a i njegovih zvaničnika".

I Budimir smatra da je napad na njega i Asića "logična posljedica stvaranja ambijenta linča koji prave pojedini mediji", ističući da je "jezik mržnje doveo do brojnih prijetnji funkcionerima HSP-a'', te najavio pokretanje tužbi protiv odgovornih.

On je naglasio da na svadbi u Kruševu nikoga nije provocirao, te ispričao da je na proslavu stigao u subotu poslije 23.00 časa, nakon povratka iz Posavine i da je sa suprugom izašao na plesni podijum kada mu je prišao Vjekoslav Galić i zaprijetio smrću.

''Gospodin Asić je napadača pokušao smiriti, intervenišući kod mladoženjinog oca. Cijela situacija je kulminirala kada je gospodin Asić odlučio napustiti svatove. Izašavši iz svadbenog salona u društvu majke, supruge i četvoro maloljetne djece, s leđa ga je napala grupa od desetak mladića, među kojima je bio i Stanko Galić, mladoženja'', ispričao je Budimir.

 On je poručio da ništa neće zaplašiti zvaničnike HSP-a, ističući da će se boriti za poboljšanje pozicije hrvatskog naroda u BiH, koji je neravnopravan.

Budimir je ocijenio da su za neravnopravnost Hrvata u BiH najodgovorniji upravo oni koji njega i njegove stranačke kolege nazivaju izdajnicima hrvatskog naroda.

Iz kantonalnog MUP-a potvrdili su da će kantonalnom Tužilaštvu podnijeti izvještaj protiv Vjekoslava i Stanka Galića.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije