Mora pokazati dokaz na granici: Koliko novca mora imati stranac za svaki dan boravka u BiH?

2
Radiosarajevo.ba
Mora pokazati dokaz na granici: Koliko novca mora imati stranac za svaki dan boravka u BiH?
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Sarajevski sebilj na Baščaršiji

Najmanji iznos sredstava kojima stranac mora raspolagati pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu za 2023. godinu je 150 konvertibilnih maraka za svaki dan namjeravanog boravka u Bosni i Hercegovini ili u protuvrijednosti u stranoj konvertibilnoj valuti, navodi se u odluci Vijeća ministra.
 
Iako su cijene hrane, pića, ali i usluga u odnosu na isto razdoblje prošle godine značajno više, Bosna i Hercegovina nije mijenjala iznos koji svaki stranac mora imati prilikom ulaska u ovu zemlju.

Naime, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o najmanjem iznosu sredstava potrebnom za uzdržavanje stranca za vrijeme namjeravanog boravka u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu.

Kako je priopćeno iz Vijeća ministara, najmanji iznos sredstava kojima stranac mora raspolagati pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu za 2023. godinu je 150 konvertibilnih maraka za svaki dan namjeravanog boravka u Bosni i Hercegovini ili u protuvrijednosti u stranoj konvertibilnoj valuti, navodi se u odluci Vijeća ministra BiH.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Pravilnik

Riječ je o istom iznosu kao i prethodne godine, priopćeno je nakon sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Kako se navodi u pravilniku o ulasku i boravku stranaca, obveza stranca je, na zahtjev policijskog službenika Granične policije BiH na graničnom prijelazu, predočiti dokaze o posjedovanju financijskih sredstava u iznosu od 150 KM za svaki dan boravka u BiH. 

Dobro je znati: Evo koliko novca mora imati stranac za svaki dan boravka u BiH

Dobro je znati: Evo koliko novca mora imati stranac za svaki dan boravka u BiH

Finansijska sredstva mogu biti u gotovini ili oblicima bezgotovinskog plaćanja, koje prihvaća bankarski sistem BiH, koja nedvojbeno upućuje na to da mogu poslužiti kao temelj za uzdržavanje stranca u BiH, a koje je stranac dužan predočiti na zahtjev policijskog službenika Granične policije BiH prilikom prelaska graničnog prijelaza - navodi se u spomenutom pravilniku. Naime, kako bi ušao u BiH, stranac mora, među ostalim, ispunjavati osnovne opće uvjete za ulazak, odnosno mora posjedovati valjanu putnu ispravu, valjanu vizu za ulazak, boravak ili prelazak preko teritorija BiH, ako u BiH ne ulazi po bezviznom režimu ulaska ili odobrenje boravka propisano zakonom.

Osim ispunjavanja osnovnih općih uvjeta, potrebno je i ispunjavanje ostalih općih uvjeta koji se odnose na posjedovanje dovoljnih sredstava za uzdržavanje tijekom planiranog boravka stranca u BiH i za izlazak iz zemlje, uključujući i sredstva za zdravstvenu zaštitu, te na posjedovanje dokumenata ili dokaza ili pružanje informacija na temelju kojih se može razumno zaključiti o razlogu i uvjetima namjeravanog boravka, ako je to moguće i potrebno, te da ima potvrdu o cijepljenju ako dolazi s područja na kojem vlada epidemija zarazne bolesti.

Njemačka planira olakšati proces dobivanja državljanstva, evo ko će ga sve moći dobiti

Njemačka planira olakšati proces dobivanja državljanstva, evo ko će ga sve moći dobiti

Putna isprava

Dokazi o posjedovanju sredstava za uzdržavanje su gotovina u domaćoj ili stranoj konvertibilnoj valuti, oblici bezgotovinskog plaćanja ili podizanja sredstava ili jamstva banke, pozivno pismo, dokaz o organiziranom putovanju ili uplaćenom smještaju, posjedovanje drugih sredstava te radna dozvola.

Inače, stranac je svaka osoba koja nema državljanstvo BiH, ali je državljanin neke druge države prema njezinim propisima, kao i osoba bez državljanstva ijedne države. Putna isprava s kojom stranac može ući u BiH je valjana putovnica ili drugi putni identifikacijski dokument koji je izdalo strano nadležno tijelo vlasti i koji BiH priznaje te valjana osobna iskaznica ili drugi osobni identifikacijski dokument s fotografijom koji se može koristiti za prelazak državne granice, a priznat je međunarodnim ugovorom čija je BiH ugovorna strana, kao i putna isprava izdana strancu u BiH. Stranac može ulaziti u BiH s valjanom putnom ispravom u koju je unesena viza ili odobrenje boravka ako Zakonom o strancima ili međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno, piše večernji.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije