Za deminiranje nema dovoljno novca

Radiosarajevo.ba
Za deminiranje nema dovoljno novca

Strategija protivminskog djelovanja u BiH, po kojoj je predviđeno da se minski sumnjiva površina u potpunosti eliminira do 2019. godine, neće biti ostvarena jer nema dovoljno novca za deminiranje, pišu Nezavisne.

Dušan Gavran, direktor Centra za uklanjanje mina BiH (BH MAC), istaknuo je da ni u budžetu BiH za 2012. godinu nisu predviđena sredstva za deminiranje.

"Od 2009. godine, kada je strategija usvojena, od države ne dobijamo ništa. Strategijom je bilo predviđeno da se iz državnog budžeta odvaja 30 miliona KM, ali ni ove godine, kao ni ranijih, to nije učinjeno", kazao je Gavran.

Nacrt budžeta za 2012. predvidio je da se oko šest miliona KM odvoji za BH MAC. Gavran ističe da to nije novac za deminiranje, nego za funkcionisanje BH MAC-a.

Trenutna veličina minsko sumnjive površine u BiH je 1.340 kilometara kvadratnih, dok je poslije prošlog rata u BiH bilo 4.200 kvadratnih kilometara sumnjive površine.

Od posljedica mina u BiH od 1996. do kraja 2011. godine stradale su 1.672 osobe, od kojih je život izgubilo 585 osoba.

Za ostvarivanje strategije potrebno je godišnje za deminiranje u BiH da bude izdvojeno 79 miliona KM. Osim predviđenih 30 miliona KM od države, ostatak novca za deminiranje predviđeno je da se dobije od međunarodnih donatora.

"Ova ekonomska kriza nas je sve dotakla. I donatori su podbacili za 30 do 50 odsto. Uprkos svim ovim problemima, mi godišnje uspijemo od mina očistiti oko 100 kvadratnih kilometara teritorije", kazao je Gavran.

On je istakao da veliku pomoć u deminiranju pružaju Oružane snage BiH, koje godišnje izvrše oko 20 odsto ukupnog deminiranja, kao i civilne zaštite.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije