Za borbu protiv korupcije jednako su odgovorni svi nivoi vlasti

Radiosarajevo.ba
Za borbu protiv korupcije jednako su odgovorni svi nivoi vlasti

Povodom proteklog i u Bosni i Hercegovini gotovo neprimijećenog Međunarodnog dana protiv korupcije, Naša stranka želi podsjetiti javnost i sve nivoe bh. vlasti, tj. one koji to do sada nisu uradili, da je neophodno usvojiti jedinstvenu strategiju za borbu protiv korupcije, kao i akcioni plan za njeno sprovođenje u što kraćem roku.

„Obaveza njenog donošenja proizlazi iz državne Strategije za borbu protiv korupcije, kao i iz Zakona o agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije ('Službeni glasnik BiH', br. 27/11 i 58/13)“, navodi se u saopštenju ove stranke.

Kako je pokazao Indeks percepcije korupcije (CPI) za 2012, kojeg je napravio Transparency International, BiH se nalazi na 72. mjestu na listi od 176 zemalja, s ocjenom 42 (na skali od 0 do 100). CPI je pokazao da je BiH još uvijek u rangu sa zemljama u kojima korupcija predstavlja ozbiljan problem i prepreku razvoju, stabilnosti i investicijama.

Iz Naše stranke poručuju da će njihovi predstavnici u svim zakonodavnim organima u kojima participiraju, a gdje ovaj dokument nije usvojen, pokrenuti njegovu izradu i implementaciju.

"Svi nivoi vlasti, uključujući i lokalne, bili su dužni da formiraju svoje akcione planove za borbu protiv korupcije u okviru navedene državne strategije. Međutim, vrlo je malo toga urađeno, posebno na lokalnom nivou. Svi nivoi vlasti bili su dužni razviti sistem koordinacije aktivnosti u borbi protiv korupcije, te vlastitu antikorupcijsku politiku, kao i mehanizme za njen nadzor.

Bilo je i određenih poteškoća oko implementacije Strategije na državnom nivou, te kada je formiranje antikorupcione agencije na državnom nivou u pitanju, ali to ni najmanje ne amnestira od odgovornosti, posebno lokalne nivoe vlasti, da kreiraju navedene dokumente. Stoga smo mi predložili - i u zvanični Prijedlog Programa rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva je uvršteno - formiranje strategije i akcionog plana u 2014. Tek nakon formiranja i usvajanja ovakvog dokumenta, predstoje istinski napori i njegovog dosljednog provođenja", istakao je predsjednik kluba gradskih vijećnika Naše stranke Vibor Handžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije