Washington: Susret Budimira i Gingreya

Radiosarajevo.ba
Washington: Susret Budimira i Gingreya

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir razgovarao je u Washingtonu s kongresmenom Georgie Philipom Gingreyom, članom Helsinškog komiteta u Kongresu SAD-a aktualnoj političkoj situaciji u BiH, napose u Federaciji BiH. 
U fokusu interesiranja kongresmena Gingreya bilo je generalno stanje u BiH, međuentitetski odnosi, stanje povratka izbjeglih i raseljenih, te funkcioniranje institucija BiH.

„Posebno zanimanje iskazao je Gingrey za stanje u Federaciji BiH, te o protuustavnim i nezakonitim radnjama dijela izvršene i zakonodavne vlasti. Dao je snažnu potporu u borbi protiv korupcije“, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću predsjednika Federacije BiH.

Tokom razgovora predsjednika Budimira i kongresmena Gingreyja razmijenjena su mišljenja i o promjeni Ustava FBiH s posebnim naglaskom na administrativno teritorijalni preustroj. Kongresmen je zatražio i zemljovid BiH kako bi imao jasniju viziju eventualnog preustroja kao, ali i njegovih posljedica, napose po brojnu hrvatsku zajednicu u središnjoj Bosni.

Podsjećanja radi, američka administracija posljednjih mjeseci intenzivirala je priču (i djelovanja) oko preustroja Federacije BiH. Krajem prošle godine održali su i niz susreta s predstavnicima političkih partija oko teritorijalne reforme većeg bh. entiteta.

Načelno, Amerikanci imaju podršku svih u ovom projektu – jedino je SDA otvoreno iskazala negodovanje zbog opcije da se preustroji samo FBiH, ali su istakli kako će dati glas 'za' ideji, ukoliko za ovu reformu bude politička većina u Federaciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije