Vulin: Srbija je garant Dejtona, BiH poštujemo, a RS volimo

Fena
Vulin: Srbija je garant Dejtona, BiH poštujemo, a RS volimo
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Aleksandar Vulin
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ponovio je danas u Banjoj Luci da je Srbija opredjeljena za mir, stabilnost i u tome joj je potrebna pomoć svih u regionu.

"Srbija BiH iskreno poštuje, a RS iskreno volimo", dodao je.

Vulin je ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH te smatra da RS ima svoje mjesto koje ni na koji način ne može biti umanjeno ili ugroženo bilo kakvim naknadnim tumačenjima.

"Država Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i on se mora bezuslovno poštovati i provoditi", rekao je Vulin na konferenciji za novinare, nakon sastanak s entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom ističući da je Srbiji prihvatljivo sve što se dogovore predstavnici dva entiteta i tri naroda u BiH.

"A sve što se ne radi u tom pravcu može biti izuzetno opasno i imati nesagledive posljedice, a to niko od nas ne želi. Naš najveći interes je mir i stabilnost u čitavom regionu i uspješna RS. A ona ne može biti uspješna ukoliko nema mira i stabilnosti svuda oko nas", rekao je Vulin.

Srbija, dodao je, nastoji i ekonomski da pomogne RS.

Najavio je da će srbijansko ministarstvo odbrane značajno povećati obim saradnje s odbrambenom industrijom RS-a, ističući da je njegov resor osigurao novac za remonte avionskih i tenkovskih motora u Fabrici specijalnih motora na Palama te u Remontom zavodu „Orao“ u Bijeljini.

To će, kaže, biti na obostranu korist, kako bi se zaposlili kapaciteti i radnici u namjenskoj insudstiji u RS.

Razgovorima je prisustovala i entitetska premijerka Željka Cvijanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije