Vukoviću 31 godina, Tomić ide kući

Radiosarajevo.ba
Vukoviću 31 godina, Tomić ide kući


Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Radomira Vukovića na 31 godinu zatvora zbog pomaganja u činjenju genocida u Srebernici u julu 1995, dok je istom presudom Zoran Tomić oslobođen optužbi.
 
Pravosnažnom presudom državnog Suda, Vuković je proglašen krivim zato što je učestvovao u pogubljenju više od 1.000 zarobljenih muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici (opština Bratunac). Tomić je istom presudom oslobođen zbog nedostatka „čvrstih dokaza“, javio je Justice report - Birn BiH.
 
Vukoviću je, shodno, Vijeće produžilo pritvor, dok je Tomić pušten na slobodu.
 
Prvostepenom presudom Suda BiH iz aprila 2010, Vuković i Tomić osuđeni su na po 31 godinu zatvora zbog učešća u ubistvu Bošnjaka u ZZ Kravica, 13. jula 1995. Prema toj presudi, dvojac - bivši pripadnici Drugog odreda Specijalne policije MUP RS iz Šekovića - osuđeni su za pomaganje genocida.

Uvažavajući žalbe Tužilaštva BiH i odbrana, Apelaciono vijeće je u junu 2011. ukinulo prvostepenu presudu i naložilo obnovljeno suđenje koje je počelo u septembru 2011. Na drugostepenu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije