Vujanović u pratnji Izetbegovića prošetao Sarajevom

Anadolija
Vujanović u pratnji Izetbegovića prošetao Sarajevom
/ AA
Raduje me da sam kod članova Predsjedništva BiH prepoznao odlučnost za evropske integracije BiH. Kod svih njih postoji puna spremnost da afirmišu vrijednosti BiH. Mislim da to obavezuje EU da ovdje i na prostoru regiona bude snažnije prisutna.

Ovo je drugog dana posjete Sarajevu poručio crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Vujanović je danas obišao znamenitosti glavnog grada Sarajeva u pratnji člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Izetbegović i Vujanović, najprije su obišli vidikovac na Zmajevcu, iznad naselja Vratnik u starom dijelu grada, odakle su imali priliku uz kafu uživali u panoramskom pogledu na Sarajevo. Zajedno sa Izetbegovićem i Vujanovićem bio je i gradonačenlnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Potom su obišli i Baščarsiju, te posjetili Staru pravoslavnu Crkvu, Gazi Husrev-begovu džamiju, Katedralu Srca Isusova i Sinagogu – Muzej Jevreja BiH.

Vujanović je tom prilikom iskazao veliko zadovoljstvo, poštovanje, te kako je rekao, divljenje Sarajevu sa svim vrijednim religijskim i istovremeno spomenicima kulture Sarajeva, koji pokazuju historiju suživota naroda na ovom prostoru, međusobnog poštovanja, i kroz vjeru, ali i kroz način života.

“Na kraju posjete želim iskazati izuzetno pozitivan utisak i radost da sam sa članovima Predsjedništva BiH prepoznao njihovu odlučnost za evropske integracije BiH. Kod svih njih postoji puna spremnost da u korist svih građana BiH, te korist čuvanja suverentita, jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda i jednakosti entiteta, afirmišu vrijednosti BiH. Mislim da to obavezuje EU da ovdje i na prostoru regiona bude snažnije prisutna. Raduje ma da je i to i utisak EU-a”, kazao je Vujanović.

Naglasio je kako če EU, isto tako, pokazati i svoju političku prisutnost u regionu, u smislu ubrzanja evropskih integracija te ekonomsku kroz pomoć infrastrukturi, prije svega, saboraćajnoj i energetskoj.

Vujanović je dodao kako očekuje mnogo konkretniju podršku i pomoć EU-a ovim prostorima, koji “moraju biti dio Evrope ako ona želi biti cjelovata i u punoj vrijednosti.”

“I ova posjeta je još jedno svjedočanstvo pune posvećenosti Bosne i Hercegovine integracijama. Ja sam uvjeren da će se svi aktuelni odnosi rješavati u smislu evropskog duha. Želim ovom prilikom da zahvalim svim članovima Predsjedništva na organizaciji posjete. Mislim da Crna Gora i BiH pokazuju da se odnosi mogu graditi u dobrosusjedstvu i prijateljstvu, punoj otvorenosti, te da nema nijednog pitanja koje se ne može riješiti ako se ono rješava među prijateljima”, poručio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije