Vujanović: Nema otvorenih političkih pitanja između BiH i Crne Gore

Radiosarajevo.ba
Vujanović: Nema otvorenih političkih pitanja između BiH i Crne Gore

"Saradnja između BiH i Crne Gore je na zavidnom nivou, te nema otvorenih političkih pitanja između dviju zemalja", ocijenjeno je u Sarajevu na sastanku članova Predsjedništva BiH i predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kazao je nakon sastanka da BiH i Crna Gora mogu biti dobar primjer državama u regionu kada je riječ o saradnji. On je rekao da su Crna Gora i BiH potpisale veliki broj sporazuma, te da je danas razgovarano o sporazumu o granici između dvije zemlje. Siguran sam da ćemo uskoro potpisati sporazum o granici. To je vrlo važno za BiH, koja ima nesporazume sa ostalim susjedima kada je ova oblast u pitanju. Ovaj sporazum može biti primjer drugima kako treba raditi, kazao je Radmanović.

Istakao je da je razgovarano i o zajedničkom putu dviju zemalja prema NATO-u i Evropskoj uniji, te da je dogovorena buduća saradnja u ovoj oblasti. Radmanović je dodao da je ekonomska saradnja između BiH i Crne Gore u ovoj godini napredovala, ali da je to ocijenjeno kao nedovoljno, te da ona u budućem periodu mora biti bolja

Vujanović je istaknuo da je veoma važno da su stečeni uvjeti za potpisivanje sporazuma o granici između BiH i Crne Gore, što je dokaz da je o veoma složenom pitanju postignut dogovor dviju država, koji može služiti kao primjer drugima. Kada je riječ o sporazumu o dvojnom državljanstvu između dvije države, Vujanović je ocijenio da je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić na njega uložio veto iz principijelnih razloga, a ne zbog njegovog odnosa prema Crnoj Gori.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o mogućnostima da se iskoriste nova dostignuća u oblasti saobraćajne infrastrukture. Vujanović je kazao da je dobro što će narednog mjeseca biti otvorena avionska linija od Sarajeva do Podgorice jer će na taj način biti unaprijeđena saobraćajna komunikacija.

Dodao je da su BiH i Crna Gora posvećene borbi protiv organiziranog kriminala, te da je, do sada, potpisano nekoliko sporazuma između sigurnosnih struktura dviju zemalja.

rtvfrbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije