Vučić: Ne pada nam na pamet da vodimo ratove sa Bošnjacima

13
Anadoilija
Vučić: Ne pada nam na pamet da vodimo ratove sa Bošnjacima
FOTO: Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović i Aleksandar Vučić

"Ne pada nam na pamet da vodimo ratove sa Bošnjacima i mi se za ratove ne spremamo, a naša politika prema Bošnjacima mora da bude politika ispružene ruke i to je jedina moguća politika", izjavio je, uz ostalo, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić komentarišući zahtjev predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića da Srbija plati ratnu odštetu Bosni i Hercegovini.

Vučić je tokom gostovanja u večerašnjoj centralnoj informativnoj emisiji na Radio-televiziji Srbije rekao da je situacija na Kosovu u nedelju uvečer bila "na korak do katastrofe" i da je "jedva izbegnut najteži scenario".

Ocijenio je da je suština problema što neki u regionu očigledno misle da treba da iskoriste priliku napada Rusije na Ukrajinu "u kojoj treba Srbiju prikopčati uz Rusiju i reći da je Vučić mali Putin da bi ceo Zapad nagrnuo na Srbiju pošto ne mogu na Putina".

Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik

Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik

Vučić je rekao da će 18. avgusta otići u Brisel na razgovore sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, da mu "nije teško jer je imao i težih radnih dana", ali je naglasio da ne vjeruje ni u šta i da "mnogo griješi onaj ko misli da je moguće sačuvati mir sa Kurtijem".

Izetbegović: Srbija je razarala na Balkanu, nema gdje nije napravila problem u proteklih 30 godina

Izetbegović: Srbija je razarala na Balkanu, nema gdje nije napravila problem u proteklih 30 godina

On je negirao da je dobio poruku od NATO-a da će taj vojni savez djelovati u roku od nekoliko sati ukoliko Srbija napadne Kosovo i rekao da Srbiji niko neće prijetiti niti joj je prijetio, a taj scenario nazvao je "scenarijom za malu djecu".

Dodao je da će uvijek da "kleči i moli za mir", ali da neće šutjeti kada neko prijeđe granice i kada misli da ima pravo da čini progon nad Srbima "zato što misli da je suverena država". Istakao je da Kosovo "nije suverena država" i da "nema napada na Kosovo jer je to dio Srbije po međunarodnom pravu".

U susret predstojećoj godišnjici operacije "Oluja", Vučić je ocijenio da će biti nekih Srba koji će da "slave 'Oluju' i posjećuju Zagreb".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije