VTK/STK: Nedopustivo nerješavanje krivičnih prijava iz 2013. godine

Fena
VTK/STK: Nedopustivo nerješavanje krivičnih prijava iz 2013. godine
Fena / Predsjednik VTK Bojić zadužen od Skupštine da podnese prijave VSTV-u
Skupština Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH (VTK/STK) na vanrednoj sjednici donijela je niz zaključaka.

Naime, kroz niz zaključaka kritiziraju rad pravosudnih organa kako zbog sporosti krivičnih procesa koje Komora vodi pred sudovima tako i zbog donesenih sudskih odluka koje direktno zadiru u samostalnost, autonomiju, ugled i dostojanstvo čelnih ljudi. Takva praksa, ističu u Skupštini, utječe na direktno funkcioniranje Komore čime je, kako se kaže u zaključcima, nanesena nesaglediva šteta ovoj instituciji.

"Nedopustivo je da još nije riješena krivična prijava koju je VTK/STK BiH u novembru 2013. podnijela Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo za krivična djela samovlašća, krivotvorenje isprave, uništenje službenog pečata ili službenih spisa i oštećenje tuđe stvari. Zbog neefikasnosti ovog postupka Komora je pretrpjela ogromnu finansijsku štetu, čime je ugrožena njena djelatnost i finansiranje aktivnosti u interesu privrede BiH.

Djelima koja su predmet ove krivične prijave narušen je ugled i povjerenje u komore kod privrednih subjekata iz BiH koje Komora predstavlja i zastupa, kao i ugled i dostojanstvo legalno izabranih nosilaca funkcija u Komori. Zbog nerješavanja ove krivične prijave Skupština VTK/STK dovodi u sumnju nepristranost Kantonalnog tužilaštva kao organa krivičnog gonjena. Skupština poziva Tužilaštvo Kantona Sarajevo da u ovom krivičnom predmetu provede brz i efikasan postupak u skladu sa zakonom", kaže se u zaključku koji se odnosi na rad Tužilaštva KS.

Također, Skupština VTK smatra nedopustivim da najmanje pet krivičnih prijava još nisu riješene, a Tužilaštvo BiH nije preduzelo radnje iz svoje nadležnosti ni protiv osumnjičenih niti protiv podnosilaca krivičnih prijava. Zbog neefikasnosti Tužilaštva BiH u ovim postupcima Skupština STK dovodi u sumnju nepristranost Tužilaštva BiH. Skupština poziva Tužilaštvo BiH da u ovim krivičnim predmetima provede brz i efikasan postupak u skladu sa zakonom. 

"Komora je samostalna, nevladina i nepolitička privredna asocijacija, osnovana zakonom o VTK/STK BiH, na osnovu koga Statutom i drugim opštim aktima autonomno uređuje svoju organizaciju i unutrašnju strukturu i sva pitanja bitna za njen rad. U direktnoj suprotnosti sa Zakonom o VTK/STK su odluke pravosudnih organa koje ne uvažavaju Statut VTK/STK, jer se tim odlukama remeti ili ugrožava unutrašnja struktura Komore uspostavljena Statutom i drugim odlukama legalno izabranih organa komore i na takav način narušava samostalnost Komore", kaže se u jednom od zaključaka vezanim za Odluku Suda BiH. 

Stoga je Skupština zadužila predsjednika VTK/STK BiH Brunu Bojića da pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti protiv osoba u pravosudnim institucijama pred Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem (VSTV) BiH, a da o razlozima za donošenje ovakvih zaključaka obavijesti Vijeće ministara BiH, te ministre pravde i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. 

Na vanrednoj sjednici VTK održanoj u petak 28. oktobra zaključeno je da je sudska odluka u dijelu koji se tiče vraćanja Faruka Jašarevića na mjesto generalnog sekretara Komore "neprovodiva". Predsjednik Upravnog odbora VTKBiH Ševal Suljkanović izjavio je nakon sjednice u Sarajevu da bi provođenje navedene sudske odluke dovelo do kršenja pravila i propisa, što članovi Komore ne žele. Predsjednik Skupštine VTKBiH Svetozar Mihajlović rekao je da je presuda u jednom dijelu izvršena ali ju je u drugom dijelu nemoguće provesti, jer dovodi u pitanje funkcioniranje Komore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije