VSTV: Luka Dabić izabran za glavnog tužioca Tužilaštva Posavskog kantona

E. H.
VSTV: Luka Dabić izabran za glavnog tužioca Tužilaštva Posavskog kantona
FOTO: VSTV / Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH

U nastavku današnje sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) pristupilo se izboru glavnog tužioca Tužilaštva Posavskog kantona.

Jedini kandidat na ovu poziciju je Luka Dabić koji ovu funkciju obnaša od 2003. godine.

Tokom predstavljanja programa, Dabić je istakao da je odgovoran za sve dobro i loše što se dešava u ovom Tužilaštvu.

"Mi smo malo tužilaštvo. Kantonalno tužilaštvo ima neriješenu samo jednu prijavu. Imamo neriješenih 45 istraga. Također dužina trajanja rješavanja prijava je 28 dana i nemamo zastara i starih predmeta. Što se tiče kvaliteta rada, ostvarili smo normu od 108 posto. U tužiteljstvu imamo 77 negativnih odluka, prosječna dužina trajanja rješavanja predmeta je 97 dana. Što se tiče predmeta ratnih zločina, nismo ih imali do 2013. godine kad smo primili veliki broj predmeta. Zadužio sve tužitelje da zaduže predmete ratnih zločina", kazao je Dabić.

Dodao je da je kao glavni tužilac dosta radio da međuljudskim odnosima.

"Kako bi sve funkcioniralo moramo biti jedan tim i raditi na dobrobit Tužilaštva. Mislim da sam u tome uspio i stvarno djelujemo kao jedan tim. Svake godine nam dolazi kontrola iz Tužilaštva FBiH i nikad nismo imali zamjerki, kao ni iz VSTV-a. Nisamo imali ni disciplinskih postupaka, kao ni protesta ispred Tužilaštva", pojasnio je Dabić.

Nakon predstavljanja programa i glasanja, Luka Dabić je sa 15 glasova za imenovan za glavnog tužioca Tužilaštva Posavskog kantona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije