VSTV: Sporazum SNSD - SDP je vraćanje unazad

Radiosarajevo.ba
VSTV: Sporazum SNSD - SDP je vraćanje unazad


Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTVBiH) uputilo je pismo komesaru Evropske unije (EU) za proširenje i susjedsku politiku Štefanu Fileu u kojem insistira na kontekstu Strukturiranog dijaloga.

VSTV iznosi konstataciju da se Sporazumom političkih lidera SNSD-a i SDP-a "ugrožava nezavisnost i ostvareni napredak u procesu reforme pravosuđa BiH".

Na sjednici koju je VSTVBiH održao 7., 8. i 9. novembra jednoglasno je usvojen sadržaj pisma koji je upućen Fileu, u kojem članovi VSTV-a BiH navode da bi dio Sporazuma koji se odnosi na pitanje pravosuđa, ako bude proveden u djelo, predstavljao ozbiljno i flagrantno vraćanje unatrag reformskog procesa u oblasti pravosuđa.

Kako se u pismu navodi, na taj način bi se ugrozila nezavisnost tužilačkog sistema u BiH, odnosno da bi taj sistem ponovo bio stavljen pod političku kontrolu.

Reforme pravosuđa u BiH

Također se navodi da jedinstven VSTVBiH na državnom nivou, čija je nadležnost da imenuje sudije i tužioce, a ne samo da predlaže njihovo imenovanje, predstavlja kamen temeljac cjelokupne reforme pravosuđa u BiH, te da bi se, ukoliko se oduzme ova nadležnost VSTV-u, ugrozili svi višegodišnji reformski napori.

VSTVBiH navodi da dogovor SNSD-a i SDP-a predstavlja i direktno kršenje zahtjeva Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu kojim se nalaže „usvajanje zakona kojim se uspostavlja jedinstveno Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH s ciljem objedinjavanja nadležnosti nad entitetskim pravosuđem u oblasti imenovanja“, kao što se izričito navodi u Studiji izvodljivosti Evropske komisije iz 2003. godine, kojom se ocjenjuje spremnost BiH za otpočinjanje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i napredak na ostvarivanju uslova iz Evropskog partnerstva na putu ka članstvu u EU.

U pismu se navodi i da dogovor između SNSD-a i SDP-a, u vezi sa pitanjem pravosuđa, u potpunosti izlazi izvan okvira prakse drugih zemalja u regiji, kao i onih država koje su nedavno postale članice Evropske unije.

Također se navodi "da su radikalne mjere dogovorene između SNSD-a i SDP-a izvan okvira Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između EU i Bosne i Hercegovine, kojem su predstavnici VSTV-a BiH pristupili u uvjerenju da njegove osnovne nadležnosti neće biti dovedene u pitanje u okviru ovog dijaloga".

Na temelju tog uvjerenja VSTVBiH je, kroz mehanizme Strukturiranog dijaloga, predložio i izmjene Zakona o VSTV-u i nedavno ih dostavio Ministarstvu pravde BiH, o čemu u dogovoru između SNSD-a i SDP-a nema nikakvih naznaka.

VSTVBiH vjeruje da će Strukturirani dijalog ozbiljno biti ugrožen ukoliko se dozvoli da se ovaj dogovor, koji se tiče pitanja koje je od ključnog značaja za pravosuđe BiH, ostvari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije