Saopćenje / VSTV se oglasio o imovini predsjednika Halila Lagumdžije

19. 05. 2021. u 17:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Povodom informacija o imovini predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Halila Lagumdžije objavljenih u bh. medijima, radi tačnog informisanja, oglasili su se iz ove institucije.

"Povodom informacija o imovini predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Halila Lagumdžije objavljenih u bh. medijima, radi tačnog informisanja, želimo da javnost dodatno upoznamo sa činjenicama vezanim za određene podatke iz njegovog ličnog finansijskog izvještaja koji je dostupan na web stranici VSTV-a BiH.

Naime, u vezi informacije objavljene u medijima da je predsjednik Lagumdžija u rubrici koja se odnosi na imovinu bračnih drugova i djece naveo dva stana i automobil Peugeot 308, želimo istaći da je riječ o jednom stanu, ne dva, kako to navode mediji i kao se zbog razdvajanja podataka o članovima porodice u samom izvještaju moralo navesti, što je dovelo do pogrešnog tumačenja.

Naime, 3/5 stana su u vlasništvu supruge predsjednika Lagumdžije, dok su 2/5 stana u vlasništvu njegovog sina. Kako je navedeno na posljednjoj stranici njegovog ličnog finansijskog izvještaja, stan je kupljen novcem koji je supruga predsjednika Lagumdžije dobila od članova porodice na ime nasljednog dijela u iznosu od 40.000 KM, te novcem koji je sin predsjednika Lagumdžije dobio na Lutriji BiH, u iznosu od 50.000 KM, što je moguće provjeriti u Sparkasse banci u Goraždu.

Želimo također istaći da, budući da članovi porodice predsjednika Lagumdžije posjeduju stan u Sarajevu, u kojem on boravi dok obavlja dužnost predsjednika VSTV-a BiH i ranije sudije Suda Bosne i Hercegovine, od momenta kada je stan postao adaptiran i useljiv, predsjednik ne koristi naknadu za ime troškova smještaja, što se može provjeriti i u Sudu BiH gdje predsjednik Lagumdžija ostvaruje platu i sve naknade.

U odnosu na ličnu imovinu predsjednika, u izvještaju navedenu kao 'Nekretnine u Rudom', javnost želimo informisati da je riječ o naslijeđu od roditelja u većinskom dijelu, cca 70.000 KM, dok je ostatak predsjednik Lagumdžija stekao naknadno", navodi se u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)