Milan Tegeltija predao pismenu ostavku nakon što je VSTV izglasao prvi prijedlog

3
Radiosarajevo.ba
Milan Tegeltija predao pismenu ostavku nakon što je VSTV izglasao prvi prijedlog
Foto: Birn / Sjednica VSTV

Sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, koja je jučer prekinuta, nastavljena je danas, a izglasan je zaključak da predsjednik Milan Tegeltija podnese ostavku i da se privremeno imenuje njegov zamjenik.

Milan Tegeltija predao je pismenu ostavku nakon što je VSTV izglasao prvi prijedlog, te je napravljena pauza od pola sata.

Kako je prethodno saopćila potpredsjednica VSTV-a BiH Sanela Gorušanović-Butigan, na temelju održane rasprave nakon Tegeltijine ostavke i novonastale proceduralne situacije iskristalisana su tri moguća zaključka, te je osim prvog koji je izglasan predočila i još dva zaključka.

Po njenim riječima, drugi zaključak bio bi „da predsjednik danas preda pisanu ostavku i da se pristupi izboru predsjednika“, a treći je „da predsjednik preda pisanu ostavku danas, a prije toga zakaže novu sjednicu VSTV-a i uputi zahtjev Vrhovnom sudu RS za izbor novog člana ispred osnovnih i okružnih sudova“.

Vrijedi napomenuti i to da je Muriz Memić ispred udruženja "Dženan Memić" predao zahtjev za ostavku svih članova vijeća Visokog sudskog tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine danas.

"Nažalost, članovi VSTV-a, podržali su kontinuiran nezakonit rad predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, a pogotovo kada je riječ o posljednjim dešavanjima(slučaj Buha i Čegar), dogovoranja telefonom imenovanja sudija, te posredno djelovanje putem mita (slučaj Alešević, "potkivanje") na pojedine predmete.

Takvim postupanjem, članovi vijeća, zajedno s predsjednikom Milanom Tegeltijom, srozali su dignitet i autoritet najveće pravosudne institucije u BiH.

S toga, zahtijevamo i tražimo, da svi članovi VSTV-a BiH u najkraćem roku podnesu ostavke kao što je to uradio i predsjednik VSTV-a, te doprinesu da pravosudne insitucije u BiH počnu zakonski i efikasno djelovati", piše u zahtjevu koji je predat jutros.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije