VSTV BiH imenovao Džermina Pašića i Mladena Furtulu za zamjenike Milanka Kajganića

0
Radiosarajevo.ba
VSTV BiH imenovao Džermina Pašića i Mladena Furtulu za zamjenike Milanka Kajganića
Foto: Arhiv / VSTV BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom sjednice, koja se održava 17., 18. i 19. aprila 2024. godine u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Bosne i Hercegovine, imenovani su Džermin Pašić i Mladen Furtula na poziciju zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanka Kajganića.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su: Meliha Dugalija, na poziciju glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, Vedran Alidžanović, na poziciju glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva u Tuzli; Merima Mešanović, na poziciju glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva u Bihaću; Vinko Miladinović, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Odžaku; Joko Radić, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Odžaku; Mirjana Kevo, na poziciju sutkinje Kantonalnog suda u Mostaru; Alen Džaferović, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Mostaru.

Na nivou RS-a, imenovani su Zina Halilović, na poziciju predsjednice Osnovnog suda u Modriči, Zorica Stolić, na poziciju predsjednice Osnovnog suda u Šamcu.

Tragedija u BiH: Žena (29) preminula uslijed komplikacija poslije porođaja

Tragedija u BiH: Žena (29) preminula uslijed komplikacija poslije porođaja

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije