Vrijednost 65 miliona KM: BiH nabavlja dva helikoptera za Oružane snage

Radiosarajevo.ba
Vrijednost 65 miliona KM: BiH nabavlja dva helikoptera za Oružane snage
Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici na prijedlog Ministarstva odbrane donijelo je odluku o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine u vrijednosti 65 miliona KM.

Ovaj višegodišnji projekt bit će realiziran u periodu 2018-2021. godina, uz finansijsku pomoć Vlade Sjedinjenih Američkih Država na bazi potpisanog sporazuma između dvije države.

Ministarstvo odbrane za dva helikoptera osiguralo je uštedama iz svog budžeta 6,2 miliona KM, između ostalog, smanjivanjem naknada za putne troškove, prijevoz, gorivo, nabavku materijala, iznajmljivanje imovine i opreme.

Istovremeno će pet miliona američkih dolara osigurati SAD svojom donacijom iz programa vojne pomoći na osnovu sporazuma potpisanog s Vijećem ministara BiH 2001. godine.

Dinamika finansiranja iz budžetskih sredstava u narednom periodu uvjetovana je usvojenim Globalnim okvirom fiskalnog bilansa i politika u BiH za srednjoročni period.

Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH su ranije podržali zahtjeve Ministarstva odbrane da se, zbog dotrajalosti i godina starosti postojećih letjelica, izvrši nabavka dva nova srednja transportna helikoptera i dva vedra za gašenje požara za lake višenamjenske helikoptere.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije