Vreo utorak je pred nama: U narednim danima negdje kiša, a negdje 37 stepeni

Radiosarajevo.ba
Vreo utorak je pred nama: U narednim danima negdje kiša, a negdje 37 stepeni
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Sarajevo okupano suncem

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 9; Sokolac 12; Bugojno 13; Ivan Sedlo 14; Drvar, Sarajevo i Srebrenica 15; Livno i Zenica 16; Zvornik 17; Bihać, Doboj, Prijedor i Tuzla 18; Banja Luka i Sanski Most 19; Bijeljina, Široki Brijeg i Stolac 20; Gradačac i Grude 21; Mostar, Neum i Trebinje 22°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 948Pa, za 5hPa je veći od normalnog i ne mijenja se.

Bioprognoza: Biometeorološke prilike su povoljne. Stabilizacija vremena i umjerene temperature ugodno će djelovati na većinu stanovništva, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti. U drugom dijelu dana poželjno je reducirati aktivnosti, obzirom da će osjet sparine biti nešto izraženiji.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 27 i 32°C, na jugu zemlje do 34°C. Vrijedi istaći da je zbog očekivanih vrelina na području Mostara danas upaljen žuti meteoalarm.

U Sarajevu prije podne sunčano. U drugoj polovini dana uz malu do umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka oko 29°C.

U srijedu u Bosni prije podne pretežno sunčano. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove u centralnim i istočnim područjima će biti magle. Umjeren porast naoblake u drugom dijelu dana. U poslijepodnevnim satima poneki lokalni pljusak sa grmljavinom je moguć na području Krajine, sjevernim i centralnim područjima Bosne. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 18°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 28 i 33°C, na jugu zemlje do 37°C.

U četvrtak u Bosni nestabilno vrijeme. Od sredine dana prema večernjim satima širom Bosne su izgledni pljuskovi i grmljavina. U Hercegovini prije podne sunčano, u drugoj polovini dana uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 25 i 30°C, na jugu zemlje od 32 do 36°C.

U petak u Bosni nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini umjereno, prolazno može biti i preteženo oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje vjetar slab do umjerene jačine jugozapadnog smjera. Na sjeveru zemlje vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 25 i 30°C, na jugu zemlje od 32 do 36°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije