Vreo dan je pred nama: Objavljena prognoza za vikend, evo kad stiže zahlađenje

Radiosarajevo.ba
Vreo dan je pred nama: Objavljena prognoza za vikend, evo kad stiže zahlađenje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Jutros je u našoj zemlji pretežno vedro.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 14; Ivan Sedlo 17; Bugojno 18; Livno 19; Drvar, Jajce, Prijedor 20; Sarajevo, Srebrenica 21; Bihać, Sanski Most, Zenica, Zvornik 22; Grude, Tuzla 23; Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Široki Brijeg, Trebinje 24; Gradačac, Mostar 25; Neum, Stolac 26; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 939 hPa, za 4 hPa je niži od normalnog i lagano raste.

Bioprognoza: Slično kao u proteklom periodu, ugodnije u prijepodnevnim satima, potom vruće i sparno, uz nadprosječne temperature zraka. Osjetljive osobe trebaju biti opreznije, ne izlagati se pretjeranim naporima i umanjiti boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana. Mogući su problemi sa snom, usljed manjka svježine u noći.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne u Bosni su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab u Bosni zapadni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni. Dnevna temperatura od 29 do 35 °C. U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Dnevna temperatura oko 32 °C.

U petak jutro na krajnjem sjeveru i sjeverozapadu Bosne pretežno oblačno sa slabom kišom. U ostaku zemlje sunčano. Poslije podne porast naoblake u Bosni i na sjeveru Hercegovine može usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Lokalno na sjeveru i sjeveroistoku Bosne su moguće obilnije padavine praćene gradom i jakim udarima vjetra. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 25, a dnevna od 23 do 29, na jugu od 30 do 36 °C.

U subotu u Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini jutro sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana, što može usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 24, a dnevna od 22 do 29, na jugu do 34 °C.

U nedjelju u Bosni pretežno oblačno vrijeme, uz djelimično razvedravanje poslije podne. U centralnim i istočnim područjima povremeno sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovi. U Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost. Prema kraju dana je moguć lokalni pljusak. Jutarnja temperatura od 15 do 21, na jugu do 25, a dnevna od 23 do 29, na jugu do 34 °C.

U ponedjeljak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 25, a dnevna od 24 do 30, na jugu do 34 °C, javlja Federalno hidrometeorološki zavod.

Prognoza - undefined

Foto: FHMZ: Prognoza

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije