Vrbanja: Obilježena 23. godišnjica stradanja 45 bošnjačkih civila

Fena
Vrbanja: Obilježena 23. godišnjica stradanja 45 bošnjačkih civila
/ Foto: Fena
U naselju Vrbanja kod Bugojna, u organizaciji Medžlisa IZ u tome gradu, obilježena je 23. godišnjica zločina, u kojem su pripadnici HVO-a ubili 45 bošnjačkih civila.

Brojne boračke i druge delegacije položile su cvijeće na spomen-obilježje u Vrbanji, gdje je odata počast svim šehidima ovog naselja i BiH.

Zbog svega što se desilo u Vrbanji, ubistva bošnjačkih civila starosti od 19  do 82 godine, ovom bugojanskom naselju trebalo bi dati poseban značaj, smatra potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

"Obaveza svih nas koji hodamo po zemlji, pogotovo Vrbanjom i Bugojnom, je da istrajemo u borbi da istina i pravda izađu na vidjelo, zbog nas i generacija koje dolaze. Iskustva iz prošlosti moramo iskoristiti, ne da se svetimo, već da gradimo jedan bolji i pravedniji svijet, u kojem će se oni koji su počinili zločine, a čija su imena poznata, naći u sudnicama i odgovarati za svoja djela", poručila je Mahmutbegović.

Po riječima ministra za boračka pitanja Federacije BiH Salke Bukvarevića, obaveza svih preživjelih u proteklom ratu je da pamte žrtve i da ne zaboravljaju šehide, te da razvijaju zemlju u pravcu kojim je to potrebno.

"Naše poruke su, dakle, da se rat, stradanja, silovanja i sve što je donijela agresija na BiH nigdje i nikome ne ponove. Da se ne ponove Prijedor, Srebrenica, Foča, Vrbanja...", naglasio je Bukvarević.

S ovog mjesta upućen je poziv pravosudnim organima u BiH da na osnovu dosadašnjih saznanja i dokumenata, koja su dostavila boračka udruženja iz Bugojna, procesuiraju odgovorne za zločin u Vrbanji.

"Jedini koji je odgovarao bio je Slavko Šakić. Ali, tužiteljica mu je, praktično, bila branilac, jer je napravila takvu optužnicu kakvu je i potpisao u priznanju. I, naravno, osuđen je na minimalnu kaznu od 8,5 godina. Po komandnoj odgovornosti nije niko procesuiran", kazao je predsjednik Udruženja porodica stradalih u Vrbanji 1993. Mirsad Teskeredžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije