Vozovi ŽRS stoje zbog sporne isplate

Radiosarajevo.ba
Vozovi ŽRS stoje zbog sporne isplate

Vozovi u Republici Srpskoj i dalje stoje, a prema tvrdnji mašinovođa Željeznica RS ukupna suma zbog koje ne saobraćaju je 327 hiljada maraka, prenosi Fena.

To je novac za koji oni tvrde da su zaradili i da im pripada, dok iz uprave odgovaraju da zahtjevi mašinovođa za isplatu razlike u primanjima nisu u skladu sa zakonom.

Zapelo je na isplati jedne plaće i tzv. kilometar-sata za april te razlike po tom osnovu za februar i mart.

I dok nema dogovora o isplati 327 hiljada KM, sada već sedmodnevni štrajk iz sata u sat povećava štete na Željeznicama RS, koje već grcaju u gubicima što se broje desetinama miliona maraka, dok će se tek morati sabrati ona nanesena privrednicima u BiH i okruženju.
 
Korisnici usluga tog preduzeća, Arcelor Mital Prijedor i Zenica, Unis Derventa, Alumina Zvornik i drugi, upozoravaju da im je obustava željezničkog saobraćaja ugrozila proces rada, te da će, saopćila je Uprava, tražiti nadoknadu štete jer ŽRS već sedmi dan niti odvozi njihove proizvode niti dovozi sirovine i reprometerijale.

Mašinovođe obijaju ovakve argumente, svrstavajući ih u ucjene i teret koji se tovari na njihova leđa iako se ne smatraju odgovornim.

Nije uspio ni pokušaj kompromisnog dogovora u koji se u petak navečer uključio i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, optužujući grupu koja je predstavljala mašinovođe da ne želi da počne s radom dok se ne obezbijede sredstva za isplatu potraživanja za koja oni smatraju da su njihovo pravo.

“Trenutno tih sredstava nema, a vidjet ćemo u narednih nekoliko dana da li se može postići dogovor”, rekao je Čubrilović.

Njegov prijedlog da se u pregovore uključe sve strukture u ŽRS i predstavnici svih radničkih struktura mašinovođe ocjenjuju kao manevar usmjeren u pravcu razvodnjavanja i otezanja cijele priče.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije