Vozovi u RS-u i dalje stoje

Radiosarajevo.ba
Vozovi u RS-u i dalje stoje

Rukovodstvo “Željeznica RS-a” povuklo je danas disciplinske prijave protiv četvorice mašinovođa, što je bilo jedan od razloga za potpunu obustavu željezničkog saobraćaja u RS-u. 
 
Da su prijave povučene okupljenim željezničarima ispred sjedišta tog preduzeća u Doboju potvrdio je član Štrajkačkog pododbora Mladen Katanić. 
 
Međutim, to nije bio dovoljan razlog da se raziđu okupljeni radnici, koji čekaju odluku Štrajkačkog odbora kako će dalje postupati. 
 
Iz mase se čuju povici “Izlazite napolje”, “Lopovi”, ali i negodovanje uz druge povike i zviždaljke. 
 
Željezničari nisu ispoštovali zahtjev Vlade RS-a da jutros u osam sati pokrenu vozove da bi tek tada počeli pregovori. 
 
Umjesto toga, okupili su se ispred uprave, a sada čekaju vijesti iz Banje Luke, gdje je zasjedao štrajkački odbor, koji je odlučio da nema pokretanja vozova dok ne otpočnu pregovori s nadležnim predstavnicima Vlade. 
 
Generalni štrajk u “Željeznicama RS" počeo je 8. juna, kao posljedica odluke uprave preduzeća da pokrene disciplinski postupak protiv četvorice radnika, koji su, poštujući minimum procesa rada, odbili da voze na određenim relacijama. 
 
Radnici "Željeznica RS-a" su prethodno poštovali minimum procesa rada, tako da su smatrali da disciplinske prijave nisu osnovane. 
 
Sada se čeka odluka sindikata da li će pokrenuti minimum procesa rada, a od Vlade stav da li počinju pregovori za prevazilaženje stanja u ovoj javnom preduzeću koje ima akumulirane gubitke od 173 miliona KM, a samo se radnicima duguje više od 20 miliona. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije