Vozovi u RS-u i dalje ne saobraćaju

Radiosarajevo.ba
Vozovi u RS-u i dalje ne saobraćaju

Vozovi u Republici Srpskoj već pet dana ne saobraćaju, Uprava i Nadzorni odbor pozivaju mašinovođe da prekinu štrajk, oni, pak, traže da ispoštuju njihovi zatjevi, a cijelu sedmicu obustave rada u Željeznicama RS-a nije se oglasilo resorno ministratsvo u Vladi RS-a. 

Poziv ministru saobraćaja i veza RS-a Nedeljku Čubriloviću da se uključi u rješavanje problema u ovom javnom preduzeću upućen je nakon današnjih pregovori predstavnika mašinovođa s direktorom Željeznica RS-a Draganom Savanovićem koji nisu dali nikakav konkretan rezultat. 

Iz uprave su konstatirali da mašinovođe odbijaju da rade, dok su oni uzvratili da neće sjesti u lokomitive dok se ne ispoštuju njihovi zahtjevi za isplatu razlike u plaćama te odbili da se pitanje razlika naknada za tzv. kilometer sat donese kolektivnim ugovorom. 

Raniju tvdnju uprave da su neki vozovi u RS-u krenuli, Nadzorni odbor ne smatra ozbiljnim pokušajem normalizacije stanja. 

“Saobraćaj se ne odvija 86 sati. Nadzorni odbor poziva Vladu, resorno ministarstvo i druge nadležne institucije da se angažuju na uspostavi funkcija Željeznica kako ne bi trpila privreda i stanovništvo”, kazao je predsjednik tog tijela Borislav Stevanović. 

Prema nekim informacijama, iznos koji traže mašinovođe nije toliko veliki da se ne može ispoštovati, posebno što su gubici koje trpe Željeznice zbog nesaobraćanja vozova, mnogi veći od te cifre. 

"Krajnje je vrijeme da ozbiljno razmisle o šteti koju nanose privredi i preduzeću, kao i o posljedicama za ovakve postupke", navode u menadžmentu Željeznicama RS-a i ističu da će rješenje svakog pitanja, pa tako i naknade za "kilometar", biti doneseno isključivo u zakonskim okvirima.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije