Vozači, oprezno danas: Negdje odroni, a negdje voda prikriva oštećenja na cesti...

Radiosarajevo.ba
Vozači, oprezno danas: Negdje odroni, a negdje voda prikriva oštećenja na cesti...

Zbog kiše u većem dijelu naše zemlje ovoga jutra vozi se po mokrom kolovozu, a povećana je i opasnost od odrona. Na pojedinim dionicama sa intenzivnijim padavinama voda se zadržava na kolovozu, te tako prikriva stvarno stanje i oštećenja, zbog čega je neophodna opreznija vožnja. Na dionicama u višim predjelima pada snijeg slabog ili umjerenog intenziteta.

Na dionicama u višim predjelima pada snijeg slabog ili umjerenog intenziteta. Kolovoz je mjestimično zasniježen na putevima Han Pijesak-Vlasenica i Podromanija-Ljubogošta, dok snijega na kolovozu (u visini do 5 cm) ima na putevima Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar i Ripač-Vrtoče. Iz BIHAMK-a napominju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Od puteva sa izmjenjenim režimom saobraćaja izdvajamo magistralni put M-5 Sarajevo tranzit, gdje je zbog pomijeranja terena i dalje zabranjen saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone (najveće dopuštene mase) i autobuse. Dok traje zabrana, pomenuta vozila saobraćaju kroz grad. Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj, na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo ne mogu saobraćati teretna vozila preko 7,5 t.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:
KANTON SARAJEVO

- Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji kanalizacione mreže do kraja mjeseca od 08 do 16 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Kalemova (od broja 10-12 do raskrsnice sa ulicom Avde Jabučice). U ulicama Avde Jabučice i Goruša (na dijelu od raskrsnice Avde Jabučice i Kalemove do službenog ulaza u Državnu bolnicu u ulici Goruša) od 00 do 24 sata uspostavlja se jednosmjerni saobraćaj za smijer kretanja gledano iz pravca ulice Avde Jabučice prema ulici Kranjčevićeva. Istovremeno se u ulici Goruša na dijelu od službenog ulaza u Državnu bolnicu do raskrsnice sa ulicom Kranjčevićeva uspostavlja dvosmjerni saobraćaj i to samo za vozila hitnih službi, vozila Državne bolnice i pravnih i fizičkih lica sa sjedištem u ovoj ulici.

- Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji kanalizacione mreže od 07 do 17 sati saobraćaj je obustavljen u ulici Bare kod Stupa.

- Zbog parkiranja teretnog vozila u svrhu rušenja starog objekta i utovara šute, jednom trakom saobraća se u ulici Tahmiščijina kod br.1 od 09 do 14 sati.

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4

Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

M-5

Tranzit kroz Sarajevo, zbog pomjeranja terena obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse.

Trg Maršala Tita u Bihaću - zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.

M-16

Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

M-17

Zenica, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji mosta, saobraćaj je na petlji Blatuša potpuno obustavljen. Saobraćaj putničkih vozila odvija se preko petlje Radakovo, a teretnih vozila preko 7,5 tona nosivosti regionalnim putem R-445 i na petlju Lašva.

Potoci-Mostar na dionici Šehovina-Zalik saobraćaj se odvija usporeno jednom trakom do završetka sanacionih radova.

M-18

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-mogu saobraćati autobusi M3 klase (vozila sa više od 22 sjedišta i čija je najveća dozvoljena masa veća od 5 t) i vozila čija ukupna masa ne prelazi 16 tona, uz napomenu da na velikom klizištu koje se nalazi na stacionaži 7+700 u dužini od 20 m, ukupna širina puta iznosi 3 m, te da je isto obilježeno adekvatnom vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

REGIONALNI PUTEVI

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) - zbog radova na izgradnji saobraćajnice i mosta preko rijeke Ukrine, na snazi su povremene potpune obustave saobraćaja u trajanju do 45 minuta, javlja BIHAMK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije