Vozači, oprez: Zbog kiše i snijega koji se topi, povećana opasnost od odrona

Radiosarajevo.ba
Vozači, oprez: Zbog kiše i snijega koji se topi, povećana opasnost od odrona

Saobraćaj se ovoga jutra na putevima u Bosni i Hercegovini odvija po pretežno mokrom kolovozu. Nisu zabilježeni duži zastoji, a frekvencija vozila je slabijeg intenziteta. Zbog kišnih padavina i snijega koji se topi povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Apelujemo na vožnju prilagođenu uslovima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila.

Na autocesti A-1 saobraća se bez ograničenja po mjestimično vlažnom kolovozu.

Kraći zastoji mogući su na dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi, a gdje je obavezno poštivanje privremeno postavljene saobraćajne signalizacije. Izdvajamo putni pravac Jablanica-Prozor gdje se zbog sanacionih radova saobraćaj odvija jednom trakom naizmjenično, uz moguće povremene obustave.

Zbog pomjeranja terena obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse na dionici M-5 tranzit kroz Sarajevo. Saobraćaj za ove kategorije vozila preusmjeren je kroz grad.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BIH na graničnim prelazima Bosanska Gradiška i Bosanski Brod. Na  ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Magistralni putevi:

M-4
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
M-5
Tranzit kroz Sarajevo, zbog pomjeranja terena obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse.
Trg Maršala Tita u Bihaću - zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.
M-6.1
Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine.
M-16
Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom. Jablanica-Prozor, zbog sanacionih radova saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Tokom dana moguće su povremene obustave do 1 sat.
M-17
Stup-Rajlovac, zbog izvođenja radova na izgradnji mosta obustavljen je saobraćaj na dionici od kružnog toka Briješće do raskrsnice ulica Rajlovac i Safeta Zajke. Alternativni pravac je preko kružnog toka Briješće na zaobilaznicu (dio autoputa A-1), te na petlju Butila i dalje u smijeru Zenice (Jošanica) ili Mostara (Vlakovo). Putnička vozila mogu koristiti i privremeno izgrađenu obilaznicu (makadam) u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
M-18
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-mogu saobraćati autobusi M3 klase (vozila sa više od 22 sjedišta i čija je najveća dozvoljena masa veća od 5 t) i vozila čija ukupna masa ne prelazi 16 tona, uz napomenu da na velikom klizištu koje se nalazi na stacionaži 7+700 u dužini od 20 m, ukupna širina puta iznosi 3 m, te da je isto obilježeno adekvatnom vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Kanton Sarajevo

Zbog izvođenja neophodnih sanacionih radova obustavljen je saobraćaj u ulici Mehe Porobića (od raskrsnice s ulicom Oteška do raskrsnice s ulicom Bare kod Stupa), a vozila saobraćaju alternativnim pravcem.

Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulici  Skenderija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije