Vozač ministra mjesečno zarađuje 1,800 KM

Radiosarajevo.ba
Vozač ministra mjesečno zarađuje 1,800 KM

Vozač ministra u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji radi po osnovu Ugovora na djelu, zarađuje mjesečno 1,800 maraka; prema podacima Agencije za statistiku FBiH, prosječna plata radnika u novembru 2011. godine iznosila je 829 KM.

Pored toga, u vremenu u kojem federalne vlasti pokušavaju različitim mjerama smanjenja troškova dolijati globalnoj recesiji, određeni pomoćnici ministara u FBiH i dalje su na svojim pozicijama iako su već ostvarili sve uslove za penziju.

(Ne)radna grupa

Ove podatke iznio je Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u FBiH u razgovorima s predstavnicima federalnih vlasti još prošle godine, no do danas nisu dobili potvrdu da je Vlada riješila ova sporna pitanja. Ovo je danas u Sarajevu izjavio Samir Kurtović, član Štrajkačkog odbora Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH, koji je s novinarima razgovarao po isteku prvog dana štrajka upozorenja državnih službenika u Federaciji BiH.

On je dodao da Vlada FBiH jeste formirala Radnu grupu za reviziju budžetskih korisnika, ali konkretnih poteza do danas, koliko Sindikat zna, nije bilo. Kurtović nije želio otkriti gdje radi vozač čija je plata 1,800 KM ili čiji pomoćnici odbijaju otići u penziju.

Ono što je Kurtović precizirao jeste to da je ove činjenice uočio Sindikat. Ista organizacija, priznaje član štrajkačkog odbora, svjesna je i preglomaznog administrativnog aparata koji broji oko 7,200 uposlenika, od čega je njih blizu 4,500 članom Sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH.

Novinarima se obratio i predsjednik Štrajkačkog odbora i čelnik Koordinacionog odbora Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH, Vjekoslav Tomas, koji je naglasio kako je Sindikat od Vlade FBiH ranije tražio da ograniči zapošljavanje u javnoj upravi.

Ovo ograničenje, rekao je on, plus redovni odliv radnika – što u penziju, što zbog odlaska na druga radna mjesta, moglo je biti smanjenje troškova koje Vlada traži - iznos od 13 miliona KM. Tomas je pojasnio kako „srednja vrijednost umanjenja plaće po osobi iznosi nekih od 60 do 70 maraka“.

Sutra pregovori

Govoreći o štrajku i zahtjevima Sindikata, Kurtović je rekao kako su članovi Sindikata pristali na ranije umanjenje toplih obroka i regresa, tj. na sve reforme koje su postignute dogovorom, ali cijene da smanjenje plata na ovaj način nije pošteno.

Obojica su podcrtali kako Sindikat od Vlade traži poštivanje kolektivnog ugovora koji garantuje da jednostranog smanjenja plata neće biti. Tomas podsjeća na raniju sličnu odluku Vlade FBiH koja je rezultirala tužbama od strane uposlenika, od kojih su neke već riješene u njihovu korist.

Dogovor sa Vladom očekuju da će postići u narednih sedam dana – prvi dan razgovora, kako je najavio portal Radiosarajevo.ba jeste sutra. Ako do dogovora ne dođe, federalni službenici počinju sa generalnim štrajkom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije