Vojnici SAD i BiH vježbaju realni scenarij terorističke prijetnje

Radiosarajevo.ba
Vojnici SAD i BiH vježbaju realni scenarij terorističke prijetnje
Iz Američke ambasade u Sarajevu je saopćeno da će pripreme za vježbu Jackal Stone 2017 početi dolaskom pripadnika Vojske SAD-a u našu državu.

Jackal Stone je dio Programa zajedničke obuke i vježbi Europske komande vojske SAD, čiji je cilj poboljšanje interoperabilnosti sa savezničkim i partnerskim državama.  

"Jackal Stone 2017 je bilateralna vježba tokom koje će biti korišten realni scenarij terorističke prijetnje u cilju poboljšanja interoperabilnosti između sigurnosnih snaga SAD-a i njihovih bh. partnera. Vježba će pomoći pripremi učesnika za uspješno provođenje operacija u zajedničkom i kombinovanom okruženju uz podršku civilnih i vladinih agencija zemlje domaćina", naveli su iz Ambasade SAD-a.

 Kako se navodi, koordinacione aktivnosti za vježbu Jackal Stone provođene su tokom proteklih godinu dana, a sama vježba će se održati u junu. Dodaju da su u svim gradovima i općinama širom BiH na čijim područjima će se održati, svi manevri i događaji pripremani u saradnji sa zvaničnicima javne bezbjednosti. Scenario vježbe osmišljen je, dodaju,  tako da odražava relevantne sigurnosne izazove, ali nema nikakve veze sa stvarnim događajima. 

"Sjedinjene Američke Države se pridružuju našim domaćinima u Bosni i Hercegovini u izrazima zahvalnosti za podršku i razumijevanje koje su nam pružili građani ove zemlje. Ujedno im se želimo unaprijed zahvaliti za razumijevanje u slučaju bilo kakvih potencijalnih neugodnosti u toku trajanja vježbe narednog mjeseca", istaknuli su u Ambasadi SAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije