Vojnici iz FBiH pomažu vojnicima iz RS

Radiosarajevo.ba
Vojnici iz FBiH pomažu vojnicima iz RS


Zbog izuzetno teškog socijalnog stanja u kojem se nalazi oko 350 otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH (OS BiH) iz Republike Srpske, otpušteni vojnici iz Federacije BiH najavili su da će od svojih akontativno isplaćenih penzija, koje iznose 310 KM, izdvojiti po deset maraka pomoći za kolege iz drugog bh. entiteta.

Kako piše „Dnevni avaz“, Šemsudin Pojata, predsjednik Udruženja otpuštenih vojnika FBiH, otkrio je kako će oko 1.300 bivših vojnika iz Federacije, nakon što im se u petak uplate penzije, izdvojiti po deset maraka za vojnike iz RS.

„Planiramo skupiti oko 15 hiljada maraka. Vrijeme je da zaboravimo ratna dešavanja, jer ne znam ima li postojeća vlast uopšte sluha za običnog čovjeka“, kazao je Pojata.

Rade Dželetović, predstavnik otpuštenih vojnika iz RS-a, najavio je i mogućnost radikalnih metoda ako se u budžetu za 2012. godinu ne predvidi stavka za isplatu penzija vojnicima otpuštenim iz OSBiH.

„Ukoliko se u budžetu ne predvidi stavka za isplatu penzija, prava koja nam zakonski pripadaju  tražit ćemo na ulici, radikalnim metodama i štrajkom glađu“, naglasio je Dželetović, te istaknuo kako su danas svi ujedinjeni, „i vojnici HVO-a i Armije BiH i Vojske RS“:

„Nekada smo bili neprijatelji, ali sada smo prijatelji“, kazao je on.

On je dodao da je situacija u RS mnogo dramatičnija, jer Fond PIO penzionisanim vojnicima nikada nije izdao rješenje o penzionisanju.

Podsjetimo da su otpušteni pripadnici OSBiH nedavno u Sarajevu protestvovali tražeći penzije, a lideri stranaka Platforme dogovorili su da vojnicima iz FBIH u naredna tri mjeseca akontativno isplate po 310 KM penzije.

Vezano: Zbližavanja bosanskih ratnih veterana




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije