Vojnici iz Austrije stigli u Bosnu i Hercegovinu

9
Radiosarajevo.ba
Vojnici iz Austrije stigli u Bosnu i Hercegovinu
Foto: EUFOR / Dolazak austrijskih vojnika u BiH

Austrijska vojska stigla je u Bosnu i Hercegovinu.

Kako navode iz EUFOR-a, austrijska satnija stigla je u sklopu prvog rasporeda 500 rezervnih vojnika, čiji je dolazak najavljen prošle sedmice.

"Ovo osoblje će sada započeti obuku kako bi ih se uključilo u šire kapacitete EUFOR-a", ističe se.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Kako je iz EUFOR-a saopćeno 24. februara, isti dan kad je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, četiri čete sa oko 500 pripadnika rezervnih snaga koje su stacionirane izvan BiH će, predostrožnosti radi, u naredne dvije sedmice biti raspoređene u Bosni i Hercegovini, kao pojačanje postojećim snagama.

"Pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla bi potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini.

Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja", saopćeno je tada.

Snage EUFOR-a su raspoređene u Bosni i Hercegovini od 2004. godine, i sastoje se od približno 3500 pripadnika, od kojih je oko 600 trenutno raspoređeno u Bosni i Hercegovini. Sa pripadnicima četa koje će uskoro biti raspoređene, broj EUFOR-ovih pripadnika stacioniranih u BiH bit će oko 1100.

Vojnici dolaze iz iz Austrije, Rumunije, Slovačke i Bugarske. Procjena EUFOR-a je da trenutno nema prijetnje po sigurno i stabilno okruženje koja bi zahtijevala podršku EUFOR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije