Vojni penzioneri: Ustavni sud FBiH je posrnuo pod pritiscima vladajuće oligarhije

Radiosarajevo.ba
Vojni penzioneri: Ustavni sud FBiH je posrnuo pod pritiscima vladajuće oligarhije

Koordinacija udruženja u Federaciji BiH koja zastupaju interese penzionera vojnih osiguranika u Federaciji BiH uputila je otvoreno pismo Ustavnom sudu FBiH u kojem ih podsjećaju da dva mjeseca nakon javne rasprave o zahtjev za utvrđivanje ustavnosti Zakona o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata s odredbama Ustava FBiH, koji su dostavili predsjednik Federacije BiH i 27 delegata Doma naroda Parlamenta FBiH, Ustavi sud još nije donio odluku u tom predmetu. 

Koordinacija udruženja u Federaciji BiH koja zastupaju interese penzionera vojnih osiguranika u Federaciji BiH na današnjoj sjednici zaključila je da je Ustavni sud FBiH posrnuo pod pritiscima vladajuće oligarhije, te osluškuje interese pojedinih struktura vlasti, uključujući i svoje lične interese. 

Također, mišljenja su da Ustavni sud FBiH postaje ispostava međunarodne zajednice (OHR-a, MMF-a i Svjetske banke), jer sve indicije navode na takav zaključak. 

"Na javnoj raspravi održanoj 17. i 18. decembra prošle godine naši zastupnici su jasno i nedvosmisleno dokazali povredu ustavnih principa (zabrana diskriminacije, jednakost građana pred zakonom i pravo na imovinu)",stoji u današnjem saopćenju. 

Izrazili su nadu da Ustavni sud FBiH neće pokleknuti pod ucjenom Vlade Federacije BiH čiji je osnovni argument za odbijanje "apelacije" na javnoj raspravi bio "da će se svim budžetskim korisnicima smanjiti primanja za 30 posto, uključujući i Ustavni sud FBiH". 

Zatražili su da Ustavni sud FBiH odmah objavi odluku u ovom predmetu, vodeći računa da su oni osnovni faktor u zaštiti ustavnosti i zakonitosti u Federaciji BiH, u suprotnom će snositi sve konsekvence koje će proisteći ubuduće, uvažavajući aktuelna dešavanja u BiH. 

Zamolili su Ustavni sud da najozbiljnije shvati njihov zahtjev, jer oko 10.500 pripadnika ove populacije je na ivici strpljenja i nemoguće je predvidjeti njihove postupke. 

"Već smo jednom spriječili okupljanje ove populacije ispred Ustavnog suda FBiH, a za buduća događanja ne snosimo nikakvu odgovornost", rečeno je u saopćenju koje potpisuje predsjednik Udruženje penzionera vojnih osiguranika u FBiH Ismet Harbinja, predsjednik Udruženja generala BiH Hajrudin Grabovica, predsjednik Zajednica županijskih udruga umirovljenih pripadnika HVO Pero Blažević i predsjednik Saveza brigadnih udruženja 1. korpusa Bahrudin Fazlić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije