Talačka kriza: Na Aerodromu Sarajevo održana vojna vježba "Brzi odgovor"

E. H.
Talačka kriza: Na Aerodromu Sarajevo održana vojna vježba "Brzi odgovor"
Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo održana je pokazna vojna vježba - simulacija talačke situacije u okviru vježbe “Brzi odgovor 2017”.

U vježbi su učestvovale jedinice EUFOR-a, GPBIH, SIPA-e,  Međunarodni aerodrom Sarajevo, Spasilačko-vatrogasna služba aerodroma Sarajevo i Hitna medicinska pomoć.

Po završetku vježbe medijima se obratio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić te zapovjednik EUFOR-a general major Anton Waldner.

"Mi smo jutros u 8:30 sati obaviješteni da su tri naoružane,, nepoznate osobe ušle u ovaj aerodrom i zarobile tri osobe kao taoce, zabarikadirali se. Zahtijevale su da im se ispostavi jedan helikopter EUFOR-a, kako bi ih prebacili na neku lokaciju. Brzo smo sazvali državni krizni štab i dali odobrenja SIPA- i Graničnoj policiji da riješavaju ovu situaciju. Pregovori SIPA-e nisu uspjeli i komitet za sigurnost je dao saglasnost da se izvrši nasilni upad, što je i učinjeno, te je došlo do oružanog obračuna s otmičarima u kojem je povrijeđena jedna osoba. Pomoć su pružile medicinske ekipe koje su zbrinuli povrijeđene, a pozvan je i helikopter EUFOR- a koji je prevezao njihovog pripadnika", rekao je Mektić.

Ovo je, kako je kazao,  bila situacija da se pokaže "da smo u stanju i da imamo kapacitete da brzo i efikasno odgovorimo na sve krizne situacije kao što je ova danas na aerodromu".

"Koristim priliku da se zahvalim EUFOR-u, Graničnoj policiji, SIPA-i i svim zaposlenicima koji su pokazali da imamo snagu i odlučnost da rješavamo svaki pokušaj narušavanja bezbjednosti na bilo kom mjestu u BiH", naveo je ministar.

"Snage sigurnosti su djelovale na terenu, a EUFOR je osiguravao šire područje aerodroma. Ova vježba je pokazala volju da sigurnosne agencije su voljne za saradnju, a s obzirom da se ovo dešava prvi put zadovoljan sam pripremom i svim fazama vježbe koje su bile veoma dobre. Vježbe provodimo na brojnim lokacijama, kao što je osiguravanje jedne lokacije za skladištenje municije, a i mi uvježbavamo naše snage za evakuiranje. Veoma sam impresioniran sa svim što pripadnici sigurnosnih agencija odlično provode ovih dana", kazao je Waldner.

Brzi odgovor 2017 je vježba za operacije podrške miru, pod vodstvom EUFOR-a. Vježba se održava od 11. do 15. oktobra u Sarajevu, Pazariću i Kalinoviku.

To je prvi put da se agencije za provođenje zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR zajedno uvježbavaju u okviru realističnog scenarija, s ciljem provjere njihovih planova za krizne situacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije