'Vojna imovina kamen spoticanja za članstvo u NATO-u'

Radiosarajevo.ba
'Vojna imovina kamen spoticanja za članstvo u NATO-u'

Generalni sekretar NATO saveza Anders Fogh Rassmusen, u okviru današnje posjete Bosni i Hercegovini, sastao se sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem. Na konferenciji za novinare nakon sastanka, Radmanović je izrazio nadu da će Rasmussenova posjeta značiti korak naprijed za BiH u cjelini, javlja agencija Anadolija.

„Danas smo imali priliku da sa generalnim sekretarom NATO saveza razmijenimo mišljenja o dosadašnjoj saradnji BiH i NATO-a, koja traje niz godina i koja je prošla više uspješnih faza. Konstatovali smo da se uspješno radi na reformi Oružanih snaga BiH, da je BiH partner NATO saveza u misijama širom svijeta, i to i jeste želja BiH, da svjesna onoga kroz šta je prošla, bude garant mira u svijetu gdje god je to potrebno", kazao je Radmanović.

Tokom susreta bilo je riječi i o dva, kako je rečeno, glavna problema s kojima se suočava BiH na putu ka članstvu u NATO.

Generalni sekretar NATO-a naglasio je kako je taj Savez poduzeo prvi korak tako što je garantovao BiH članstvo u NATO-u čim BiH riješi pitanje nepokretne vojne imovine, to jest čim se osigura da se ta imovina uknjiži na državu Bosnu i Hercegovinu.


"Konstatovali smo da na putu ka NATO savezu postoje dva problema, a to je NATO skepticizam koji se javio u dijelu BiH, u Republici Srpskoj, a na kome se u budućnosti treba raditi i objašnjavati, te pokušati shvatiti može li se to prevazići. Drugi problem, koji je tehnički zastoj na putu BiH ka NATO-u, je rješavanje pitanja nepokretne vojne imovine. Uslov NATO-a da primi BiH u uslovno članstvo je rješavanje pitanja vojne imovine. Na tom putu napredovlai smo značajno, lideri političkih partija su prije godinu dana potpisali Sporazum o rješavanju pitanja nepokretne vojne imovine, ali on nije u potpunosti završen. I danas stoji pred liderima i parlamentarcima, jer je Predsjedništvo BiH dio posla završilo, tj. odredilo je 63 lokacije koje su perspektivne“, istakao je Radmanović.

Rassmusen je ponovo istakao da je BiH važan partner  NATO-u, te zahvalio na doprinosu BiH u misiji u Afganistanu. On je kazao da bi BiH imala koristi od članstva u NATO-u, kao što su je imale zemlje centralne i istočne Evrope, koje su zabilježile visoki ekonomski rast, otvaranje novih radnih mjesta i rast prosperiteta.

BiH može postići isto, ukoliko ima volju političkih lidera. Dozvolite mi da vas uvjerim danas da NATO ostaje spreman da pomogne u vašim nastojanjima u provođenju reformi, ali samo BiH možete sprovesti reforme koje su neophodne da bi bili postignuti zacrtani ciljevi od kojih će imati koristi svi narodi u BiH“, istakao je Rassmusen.

On je dodao da bi pitanje rješavanja vojne imovine bilo znak da svi politički lideri u BiH mogu postići dogovor, te da BiH može djelovati kao cjelina.


„To je važno da bi država dobila vlasništvo i imovinu koja je potrebna,  a ostalo bi išlo entitetima i općinama, koji bi mogli koristiti te lokacije ili ih prodati. Važnije je još to da bi to rješenje pokazalo da se političke odluke u BiH i sprovode, a ne samo donose, i da sve strane u BiH mogu postići koncenzus i raditi zajedno na ispunjavanju istog cilja. To je ključno za budućnost bilo koje zemlje i ključ da se ostvari puni potencijal članstva za NATO“, naglasio je Rassmusen.

Generalni sekretar NATO-a, u okviru svoje posjete BiH, sastaće se danas i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, predstavnicima oba doma PSBiH, liderima političkih stranaka, te predstavnicima OHR-a i Evropske unije u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije