Vojin Mijatović: 'Federacija BiH hitno mora biti deblokirana i oslobođena jednoetničke politike'

6
Radiosarajevo.ba
Vojin Mijatović: 'Federacija BiH hitno mora biti deblokirana i oslobođena jednoetničke politike'
Foto: Privatni album / Vojin Mijatović

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović oglasio se na Facebooku te je komenatarisao formiranje Vlade FBiH i naveo da je samo to trajno rješenje koje će oduzeti moć blokade svim jednoetničkim strankama.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"FORMIRANJE VLADE FBIH
(samo trajno rešenje koje će oduzeti moć blokade svim jednoetničkim strankama)

Simon Rožman: Nismo se predali u borbi za treće mjesto, vraća nam se jedan igrač

Simon Rožman: Nismo se predali u borbi za treće mjesto, vraća nam se jedan igrač

SDP BiH je partija cele BiH i najveća multietnička i građanska partija u BiH.

Nama je potpuno jasno da je većina stranaka pa i one sa kojima smo potpisali koalicioni sporazum, jednoetničkog karaktera i da im ne bi smetalo da država bude podeljena na srpski, bošnjački i hrvatski deo.

Nama je to neprihvatljivo i nikad nećemo pristati na takav scenario, SDP BiH će tamo gde je vlast postavljati SDP-ovce, bez obzira na etničko izjašnjavanje i na adresu boravka.

Čović i Nikšić potpisali sporazum i podijelili resore, kreću u formiranje vlasti u FBiH

Čović i Nikšić potpisali sporazum i podijelili resore, kreću u formiranje vlasti u FBiH

Visoki predstavnik je svojim odlukama u izbornoj noći pogodovao isključivo SDA-u i HDZ-u ali i malim jednoetničkim strankama koje sada svoju političku moć crpe iz domova naroda a ne izbornog rezultata.

Nalazimo se u novoj blokadi Federacije BiH i očekujem da ukoliko ne bude dogovora između domaćih aktera, Visoki predstavnik odlukom deblokira proces formiranja vlasti, ali trajnim rešenjem koje će oduzeti instrument blokade jednoetničlim strankama i omogućiti formiranje vlasti na građanskom modelu putem demokratske većine.

Kadrove SDP BiH određuju isključivo organi SDP BiH i niko drugi, to je nešto što je jeasno kao dan i proces koji je završen.

Znam da mnogima smeta ali ispred SDP BiH su kandidovani građani BiH iz oba entiteta iz reda svih naroda i biće tako na svim pozicijama, navikavajte se na to jer to je BiH za koji se mi borimo i za koju su nam podršku na izborima dali građani BiH.

Federacija BiH hitno mora biti deblokirana i oslobođena jednoetničke politike jer ako smo za građansku državu cele BiH onda daj da to primenimo, jer u suprotnom kakva je razlika između nas i antidržavne i jednonacionalne politike koju vodi Milorad Dodik", poručuje Mijatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije