Vojin Mijatović: Bosna i Hercegovina je moja jedina domovina

Radiosarajevo.ba
Vojin Mijatović: Bosna i Hercegovina je moja jedina domovina
Foto: Privatni album / Vojin Mijatović

Danas ću napisati ono što većina Bošnjaka i misli i osjeća, ali se boje priznati i javno reći, da ne bi bili optuženi, izolovani, napadnuti. Danas ću napisati ono što većina Hrvata i misli i osjeća, ali se boje priznati i javno reći, da ne bi bili optuženi, izolovani, napadnuti. Danas ću pisati ono što svaki normalan čovjek koji je odrastao i odgojen među normalnima misli, osjeća i želi“, rekao je Vojin Mijatović potpredsjednik glavnog odbora SDP-a.

On je kazao da se će sutra, na Dan državnosti BiH, desiti utrkivanje onih koji će dokazivati da neizmjerno vole Bosnu i Hercegovinu kao i onih koji otvoreno tvrde da je ne vole i ne priznaju.

„Kako vreme prolazi moram priznati da mi se ove dve grupe potpuno približavaju jer sve je pokazalo da ni ljubav ovih prvih niti mržnja ovih drugih nije iskrena, već samo alat kako bi se siromašnom narodu bacila prašina u oči“, napisao je Mijatović.

On je, između ostalog, kazao kako o njima svima neće pisati jer „oni“ imaju svoj put.

„Potrajat će ova borba sa lažovima, prevarantima i političkim oportunistima.(...) Moji su svi bila partizani i po jednom i drugom dedi. Smatram to svojim ponosom i naslijeđem koje ne smijem iznevjeriti. Iako je kod većine Srba tako, mnogi su to zbacili i odrekli se onoga što je nasleđe te prihvatili sadašnji folklor uokviren u vještački nacionalizam koji je kratkog daha, dok se ne ispostavi kao i u proteklih 30 godina samo kao nova prevara. ZAVNOBIH je naslijeđe koje niko nema pravo ni argumente da dovodi u pitanje. To je naš osnov i okvir postojanja u skorijoj istoriji. To je najrealniji zajednički imenitelj svih nas u Bosni i Hercegovini bez obzira na strašni sukob u kome smo učestvovali devedesetih. To je naš manifest postojanja i opstanka“, napisao je Mijatović.

On je kazao da Bosna i Hercegovina nije nikada bila niti će biti ni Bošnjačka, ni Srpska, ni Hrvatska, te da je ona domovina svih bez obzira kako se zovu i kom se bogu mole i da li se uopšte mole.

Bosna i Hercegovina je moja jedina domovina, nemam rezervnu i ne želim da je imam, u ovoj zemlji su kosti mojih predaka, koji su živeli i umrli boreći se za slobodu, za moju generaciju, za današnja vremena. To nemam pravo da izdam, i nikada nikome neću dozvoliti da mi to pravo oduzme“, napisao je Mijatović između ostalog.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije