Voda skuplja za 25, grijanje za 33 posto

Radiosarajevo.ba
Voda skuplja za 25, grijanje za 33 posto

Nakon poskupljenja električne energije za velikih 33 posto u julu ove godine, građane Sarajeva na početku ove zime dočekuju veće cijene vode i plina, odnosno grijanja.

Naime, Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici donijela je odluku o poskupljenju vode za 25 posto s PDV-om i grijanja za 33 posto bez PDV-a počevši od 1. novembra, u ovom kantonu. 

Potsjetimo plin je u Kantonu Sarajevo poskupio za 13,89 posto, što zanči da odluka o poskupljenju grijanja nije donesena u skladu sa cijanama plina koje nas očekuju od decembra.

Kako je na pres-konferenciji kazao premijer KS-a Fikret Musić, Vlada će putem budžeta osigurati da ovu korekciju cijena ne osjeti oko 9.000 građana koji su u stanju socijalne potrebe. 

Informaciju o poskupljenju saopštili su danas remijer KS-a Fikret Musić i resorni ministar Abid Jusić, a njihovu odluku pozdravili su izvršni direktori "Toplana" i "Vodovoda i kanalizacije" Asima Granulo i Fahrudin Pilavdžić, naglašavajući da je do ovih poskupljenja trebalo doći ranije, jer korekcija cijena vode nije bilo već 14 godina.

Premijer Musić istaknuo je danas da će u ovim preduzećima, koja će konačno biti u vlasništvu KS-a, nastupiti i odgovarajuće mjere racionalizacije troškova od smanjenja plaća i toplih obroka do revizije kolektivnih ugovora i sistematizacije zaposlenih, što su predstavnici javnih preduzeća također podržali.

"Veliko pitanje danas  je postavljeno u vezi s neplatišama zbog čega je zaključkom Vlade zaduženo Ministarstvo pravde da preispita Zakon o prekršajima i mogućnost naplate putem prekršajnih ili naplatnih naloga, kao što čini policija na licu mjesta", objašnjava Musić.

Izvršna direktorica Toplana Asima Granulo podsjetila je da oko 70 posto u grijanju čini gas zbog čega je neophodno korigirati cijene u skladu s povećanjem cijena gasa na tržištu na koje ne može uticati niti jedna bh. vlada.

Premijer Musić, ponovo je naglasio da ovu korekciju cijena neće osjetiti 8.988 građana koji su u stanju socijalne potrebe, te da će se u Nacrtu budžeta za 2012. godinu, koji bi se uskoro trebao naći u Vladi KS-a u radnoj verziji, biti osigurana sredstva za subvenciju tim kategorijama.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije