Vođa 'Crvenih beretki': Počelo suđenje Slobodanu Karagiću

Fena
Vođa 'Crvenih beretki': Počelo suđenje Slobodanu Karagiću
/ Radiosarajevo.ba
Čitanjem optužnice i uvodnom riječju Tužilaštva BiH počelo je suđenje Slobodanu Karagiću zvanom Karaga, optuženom za zločine u Doboju.

Na početku suđenja pročitana je optužnica koja Karagića tereti za zločin protiv čovječnosti i civilnog stanovništva na području Doboja.

Prema optužnici, Karagić je od proljeća do jeseni 1992. godine učestvovao u širokom i sistematičnom napadu Vojske Republike Srpske (VRS) usmjerenom prema hrvatskom i bošnjačkom stanovništvu Doboja.

Optužnica ga tereti da je 24. maja, ili približno tog datuma, iz zatvora Spreča zajedno sa Jorgom i Rikijem zvanim "Zečija usna" izveo nekoliko zatvorenika. Jorga i Riki su ove zatvorenike odveli prema kampu "Crvenih beretki" i ubili, a njihova tijela do danas nisu pronađena.

Karagić je, kako je kazano, lično učestvovao u nezakonitom hapšenju muškaraca, koji su zlostavljani u zatočeničkim objektima. Također, optužen je i za silovanje dvije maloljetnice, kao i za pljačkanje imovine nesrpskog stanovništva i progon.

Prema Tužilaštvu, on je bio vođa jedinice "Crvene beretke" koja je djelovala u okviru Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj.

Prema tužiocu Saši Sarajliću, nakon što Tužilaštvo izvede dokaze, Sud će van svake razumne sumnje osuditi Karagića.

Odbrana je optužnicu protiv Karagića nazvala nedosljednom, a optuženi je rekao da će dokazati da je u pitanju "naštimani proces". Suđenje se nastavlja 27. maja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije