VM: Nema dovoljno novaca za pomoć djeci izloženoj nasilju

Radiosarajevo.ba
VM: Nema dovoljno novaca za pomoć djeci izloženoj nasilju

Foto: AP

Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara BiH je danas u Sarajevu usvojilo izvještaj o radu zastupnika Vijeća ministara u Evropskom sudu za ljudska prava za prvih šest mjeseci ove godine i prvi periodični izvještaj BiH o provođenju Konvencije o pravima djeteta, saopćeno je iz kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice Safeta Halilovića, prenosi Fena.

U izvještaju je navedeno da je ovaj sud do kraja juna 2009. donio devet presuda protiv BiH koje su rezultat neizvršenja domaćih presuda. Također je Sud u Strasbourgu donio 12 odluka kojim su većinom odbačene tužbe protiv BiH.

Od 2004. u Evropskom sudu za ljudska prava bilo je 1.850 predmeta. Najveći broj odnosi se na staru deviznu štednju, neizvršenje presuda domaćih sudova, na pitanje lišavanja slobode neuračunljivih počinitelja kaznenih djela i uvjete njihovog smještaja, povrat vojnih stanova i nestale osoba.

Prvi periodični izvještaj BiH o provođenju Konvencije o pravima djeteta sačinjen je na osnovu preporuka UN Komiteta za prava djeteta i sadrži ocjenu stanja dječijih prava u BiH.

Nema novaca za rehabilitaciju djece žrtava nasilja

Bez obzira na poboljšanje stanja prava djeteta u BiH, i dalje je prisutan problem siromaštva, socijalne isključenosti djece, posebno ranjivih kategorija kao što su djeca izbjeglica, raseljenih osoba, manjina (romska djeca) i djeca s invaliditetom.

Primjetan je napredak i u zaštiti djece od nasilja, ali nedostaju finansije za djelotvornije programe rehabilitacije djece žrtava nasilja.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u saradnji sa svim relevantnim institucijama i organizacijama u BiH nastavit će izgradnju kapaciteta za bolju zaštitu djece u svim segmentima, saopćeno je, prenosi Fena.


Vezano:
UNICEF: BiH mora poštovati prava djece
Ombudsmani BiH: Kršenja prava djece u svim oblastima

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije