VM: Izdavanje biometrijskih pasoša nakon 15. oktobra

Radiosarajevo.ba
VM: Izdavanje biometrijskih pasoša nakon 15. oktobra

Najveći dio dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara BiH odnosio se na ispunjavanje uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić na pres-konferenciji nakon sjednice, prenosi Fena.

Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog zakona o agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, što je jedan od bitnih uslova iz Mape puta.

Ovim zakonom osniva se agencija čiji je cilj prevencija utjecaja korupcije na razvoj demokratije i poštivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, kao i utjecaja na podrivanje ekonomskog i privrednog razvoja BiH, te svih ostalih oblika utjecaja na društvene vrijednosti, kao i za koordinaciju borbe protiv korupcije.

Agencija će biti nezavisna i samostalna upravna organizacija, koja za svoj rad odgovara Parlamentarnoj skupštini BiH.

Usvojena strategija za borbu protiv korupcije

Vijeće ministara je usvojilo i Strategiju za borbu protiv korupcije i donijelo akcioni plan za provođenje strategije za period od 2009. do 2014. godine, što je također jedan od uslova za liberalizaciju viznog režima.

Špirić je kazao da su opći ciljevi strategije: smanjenje nivoa korupcije, izrada strateškog okvira i zajedničkih standarda koji će se koristiti u BiH, te jačanje povjerenja u institucije vlasti na svim nivoima koje će imati zadataka prevenciju i borbu protiv korupcije.

Vijeće ministara BiH je usvojilo i Strategiju BiH za borbu protiv organiziranog kriminala 2009-2012., koja je također jedan od uslova iz Mape puta.

„Vijeće ministara Strategijom utvrđuje politiku u oblasti uspostavljanja efikasnog sistema za borbu protiv organizovanog kriminala kojom definira strateške ciljeve, ulogu i odgovornost svih subjekata i određuje okvire za izradu planova provođenja ove strategije“, kazao je Špirić.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Državni akcioni plan borbe protiv zloupotrebe opojnih droga u BiH.

Strateške oblasti Akcionog plana za period 2009-2013. godine su: prevencija, edukacija, statistika i istraživanje, liječenje, rehabilitacija, resocijalizacija, smanjenje štete, smanjenje ponude i uspostavljanje efikasnog sistema za borbu protiv zlouptrebe opojnih droga. Za svaku od strateških oblasti definirani su posebni ciljevi, prioritetne mjere, provedbene aktivnosti, rokovi izvršenja, nosioci provođenja, kao i pokazatelji provođenja mjera i aktivnosti.

Usvajanjem ovog akcionog plana BiH će ispuniti još jedan uslov iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Strategija reintegracije povratka


Usvojena je i Strategija reinteracije povratka po osnovu sporazuma o readmisiji koja polazi od obaveza utvrđenih u Mapi puta za ukidanje viznog režima.

Ova strategija razmatra ciljeve i aktivnosti u vezi s uslovima koje BiH mora ispuniti da bi se priključila EU u pogledu pitanja reintegracije na osnovu ugovora o readmisiji, koji je BiH zaključila sa zemljama članicama EU, s ciljem regulisanja pravila povratka, kao i ponovnog prihvata osoba koje izgube pravo boravka u tim zemljama.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Migracioni profil BiH, čime je ispunjena još jedna obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Migracionim profilom BiH Vijeću ministara BiH bit će osiguran uvid u ključne trendove u oblasti migracija, a Ministarstvu sigurnosti mogućnost izrade kvalitetnih politika i usvajanja kvalitetnih propisa.

Istovremeno, ovim dokumentom nadležnim međunarodnim organizacijama bit će omogućen potpuniji uvid u migracione trendove u BiH.

Donesena je i odluka o obavezi dostavljanja statističkih podataka o migracijama i međunarodnoj zaštiti Ministarstvu sigurnosti. Odluka je donesena radi uspostavljanja i primjene mehanizma za praćenje migracionih tokova i godišnjeg ažuriranja migracionog profila BiH, što je također obaveza iz Mape puta.

Izdavanje biometrijskih pasoša nakon isporuke 15. oktobra


Usvojena je Informacija o provedenim aktivnostima kod nadležnih organa i početku izdavanja biometrijskih pasoša, kao jednog od ključnih uslova za liberalizaciju viznog režima.

Špirić je kazao da se u Informaciji naglašava da su institucije svih nivoa vlasti u BiH spremne za početak izdavanja biometrijskih pasoša korištenjem poboljšanog sistema dokumenata u koji su uključeni svi organi iz tzv. lanca identiteta u BiH.

Nakon što se 15. oktobra isporuče obrasci biometrijskih putnih isprava u Centar za skladištenje, personalizaciju i transport ličnih dokumenata Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH, počet će izdavanje pasoša za građane BiH.

Govoreći o preostalim obavezama iz Mape puta, Špirić je kazao da je ostalo još uvijek da se postigne saglasnost oko lokacije servera za razmjenu podataka policijskih agencija.

„Suština je dogovorena, a da bismo i to na vrijeme izvršili za sutra sam zakazao ministarsku konferenciju da se postigne dogovor oko lokacije servera. Mislim da je suština dogovorena, a da lokacija servera treba da bude na onome mjestu gdje je najlaše ispuniti uslov kako bi zemlja dobila prolaznu ocjenu za liberalizaciju viznog režima“, kazao je Špirić.

Po njegovim riječima, ostalo je još uvijek da se usvoji strategija borbe protiv pranja novca.

„Taj dokument je gotov, on je usaglašen, traži se još uvijek pozitivno viđenje radnih tijela Vijeća ministara“, kazao je Špirić, dodajući kako se nada da će prije isteka ovog mjeseca biti svi uslovi ispunjeni.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije