Vlasti u FBiH: Obračuni, kontroverze, egoizam...

Radiosarajevo.ba
Vlasti u FBiH: Obračuni, kontroverze, egoizam...


Centri civilnih inicijativa završili su sa analizom rada federalnih vlasti u 2011; utvrdili su da je Vlada skoro četvrtinu vremena u prošloj godini posvetila smjenama i imenovanjima. Ipak, sa 69% realizacije godišnjeg programa rada, ostvarila je bolju realizaciju planiranog nego i u jednoj godini prethodnog mandata. Istovremeno je Parlament radio duplo više, ali je konačni rezultat u nivou najgoreg iz prethodnog mandata.

„Postizborni stranački obračuni, opstrukcije i blokada u konstituisanju vlasti, te kontroverze oko načina na koji je proces u Federaciji deblokiran, obilježili su početak 2011; krajnji egoizam, nedostatak političke kulture, demokratičnosti i uvažavanju drugog, od strane aktera na našoj političkoj sceni i na ozbiljne praznine u Izbornom zakonu, koje do dana današnjeg nisu otklonjene“, opisuje CCI scene na pozornici Vlade i Parlamenta FBiH.

Porast broja nezaposlenih

CCI ističe kako je ostatak godine protekao u velikim očekivanjima od novouspostavljene vlasti, baziranim na datim obećanjima. Na kraju godine, situacija je bila takva da je u odnosu na vrijeme posljednjih izbora, broj nezaposlenih u FBiH bio veći za 7.679.

Iz organizacije navode kako se ne mogu oteti utisku da manjka sistemskih mjera koje mogu energičnije unaprijediti privredu FBiH te na osnovu toga uticati na povećanje stope zapošljavanja i jačanje životnog standarda kroz značajnije povećanje prosječnih plata i penzija.

Za godinu dana, Vlada Federacije BiH se pozitivno izjasnila na 1741 različitu mjeru. Od tog broja, usvojene su 32 mjere (1,8%) koje su u vezi sa najznačajnijim problemima (nezaposlenosti, zdravstvena, socijalna i penziona politika, korupcija, problemi mladih, isl). Pritom, pozitivni efekti od ovih mjera mogu se očekivati tek u budućnosti.



Kako je istaknuto, najviše realizovanih mjera u 2011. u vezi je sa „kadrovskom politikom“: 402 mjere.

CCI upozorava da se ne radi samo o gubljenju vremena i odvlačenju fokusa rada sa zaista važnih stvari, nego i o neprihvatljivom širenju uticaja politike i tamo gdje joj uopšte nije mjesto:

„U tom kontekstu, krajnje je vrijeme da se povede javna rasprava i zakonski precizno reguliše koja su to radna mjesta 'politička', tj. mijenjaju se sa promjenama na vlasti; da se ograniči njihov broj, a da se na sva druga mjesta u državi dolazi na osnovu znanja, stručnosti i referenci u radu, a ne na osnovu stranačke pripadnosti, odanosti ili veza.“

U CCI-u naglašavaju kako je u Programu rada za 2011, Vlada za realizaciju planirala ukupno 494 mjere, od čega je realizovala 340. Rezultat po ovom pitanju je daleko najbolji za proteklih 5 godina; poređenja radi, prethodna vlada niti jedne godine nije realizovala više od polovine svog plana.

Po isteku godine imamo deset ministarstva čiji stepen realizacije godišnjeg programa rada prelazi 70 posto; četiri ministarstva rade sa efikasnošću većom od 80 posto, Ministarstvo obrazovanja i nauke je imalo 93 posto realizovanih aktivnosti iz plana, samo Federalno ministarstvo pravde nije prešlo 50 posto realizacije.

Stepen realizacije zakona:
·         Od 85 planiranih, utvrđeno 47;
·         Utvrđen i 21 zakon mimo plana;
·         Od 68 utvrđenih, 45 bilo u formi prijedloga, a 23 zakona;
·         Od 45 prijedloga, samo 19 zakona prošlo parlamentarnu proceduru;
·         Samo 11 zakona iz ovogodišnjeg plana.

Aktuelni saziv Parlamenta FBiH, inače, nastavio je sa praksom prethodnog. Predstavnički dom je Program rada za 2011. u formi prijedloga usvojio tek u drugom polugodištu, krajem mjeseca jula, dok je Dom naroda čitavo vrijeme radio bez Programa.

Neopravdano odsutni

Oba Doma aktuelnog saziva efektivno su tokom 2011, zasjedala, sumarno, 230 sati, koliko je prethodni saziv zasjedao u dvije godine. Međutim, povećanje efektivne satnice provedene na plenarnim zasjedanjima, u odnosu na godine prošlog mandatnog saziva, nije donijelo velike promjene: tokom 2011. godine oba Doma PFBiH u formi prijedloga usvojila ukupno 30 zakona.

O poslanicima:
·         83 poslanika u Predstavničkom domu postavila ukupno 518 pitanja i pokrenuli 90 inicijativa;
·         Više od 30 posto pitanja stiglo iz Saveza za bolju budućnost. Slijede SDA i HDZ;
·         Na Domu naroda postavljeno 107 delegatskih pitanja i pokrenuto 35 inicijativa.

„U Parlamentu FBiH još uvijek je aktuelan problem velikog broja neopravdano odsutnih sa plenarnih sjednica. Ovaj problem posebno je izražen u Predstavničkom domu. Očekivalo se da će ovaj problem biti riješen instaliranjem sistema elektronskog glasanja, koji je podsjetimo, uz kompletnu obnovu sale, koštao 1.850.000,00 KM. Međutim sistem nikada nije profunkcionisao“, upozoreno je iz CCI-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije